Linkovi

Otvoren rekonstruisani granični prelaz između CG i Albanije


Granični prelaz između Crne Gore i Albanije
Granični prelaz između Crne Gore i Albanije

Granični prelaz izmedju Crne Gore i Albanije, koji je rekonstruisan uz pomoć Evropske unije zvanično je otvoren u petak. Kako je rečeno na otvaranju, cilj je da uslovi na kapijama dviju država budu usklađeni sa onim što je pravna tekovina Evropske unije i Šengen standarda.

Radi se o strateškom projektu prekogranične saradnje, u okviru kojeg je rekonstruisan granični prelaz Božaj, za koji je EU obezbijedila milion eura, sa ciljem rješavanja problema saobraćajnih gužvi i povećanja bezbjednosti na tom pojasu.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Melvudin Nuhodžić istakao je da se radi o "strateškom projektu, koji sa crnogorske strane obuhvata rekonstrukciju graničnog prelaza Božaj i izgradnju novog zajedničkog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna-Grabon".

Otvaranje granicnog prelaza Božaj Hani i Hotit
Otvaranje granicnog prelaza Božaj Hani i Hotit

"Rekonstrukcija ovog graničnog prelaza značajno utiče na dalje jačanje veza sa našim prvim komšijama, Republikom Albanijom, ali je, istovremeno, doprinos našoj težnji, koju uspješno sprovodimo kroz svoju evropsku integraciju na nacionalnom i regionalnom nivou, a koja ima za cilj da uslove na kapijama naših država usklađujemo sa onim što je pravna tekovina Evropske unije i Šengen standarda," rekao je Nuhodžić.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Fatmir Džafaj ​rekao je da je cilj projekta bio da se građanima Albanije približi Crna Gora, koju sve češće posjećuju.

"Novi objekti koje danas otvaramo, imaće uticaj na nesmetana putovanja i razmjenu roba preko naše teritorije. Naš je cilj da imamo najmodernije kapacitete na ovom graničnom prelazu koji će ispunjavati Šengenske standarde i ispuniti očekivanje da imamo kvalitetne granične usluge, kompatibilne sa EU", rekao je Džafaj.

Ceremoniji su prisustovali šefovi Delegacija EU u Podgorici i Tirani, ambasadori Aivo Orav i Romana Vlahutin, koji su naglasili značaj projekta u cilju boljeg povezivanja zemalja regiona.

XS
SM
MD
LG