Linkovi

Slučaj Rajs i nasilje nad ženama


Igrač Baltimor Rejvensa, Rej Rajs, i njegova supruga Dženej Palmer.
Igrač Baltimor Rejvensa, Rej Rajs, i njegova supruga Dženej Palmer.

Faiza Elmasri razmatra incident u kojem je profesionalni NFL igrač Rej Rajs nokautirao svoju tadašnju verenicu, a današnju suprugu, način na koji je kažnjen za taj napad i kako ceo slučaj pomaže da se skrene pažnja na ozbiljan problem nasilja nad ženama.

Dvadeset pet odsto žena u Americi iskusi nasilje u porodici, a većina slučajeva se nikada ne prijavi policiji, osim ako ne bude zabeležena video kamerom. To se dogodilo igraču Nacionalne fudbalske lige (NFL) Reju Rajsu iz Baltimor Rejvensa, što je dovelo do njegovog isključenja iz lige.

U februaru, kada je objavljen video snimak na kojem se Rej Rajs vidi kako vuče iz lifta onesvešćenu Dženej Palmer, NFL mu je izrekao suspenziju od dve utakmice zbog nasilja u porodici. Medjutim, mnogi su kritikovali kaznu kao suviše blagu.

U maju, Rajs je išao na razgovore sa psihologom, a krajem jula se obratio novinarima.

“Napravio sam najveću grešku u životu. Ona ništa nije pogrešila, ona je andjeo”.

Medjutim, snimak unutar samog lifta, koji je u ponedeljak objavio vebsajt TMZ, detaljno pokazuje kako je izgledao napad u toku kojeg je Rajs praktično nokautirao svoju verenicu. Posle pregledanog snimka, Baltimor Rejvensi su poništili Rajsov ugovor vredan 35 miliona dolara. Ubrzo zatim, komesar NFL-a Rodžer Gudel ga je suspendovao na neodredjeno vreme.

Ogorčena reakcija javnosti je brzo usledila. Bela kuća je snažno osudila nasilje nad ženama, a sekretar za medije Džoš Ernest kaže da, kao otac dve devojčice, predsednik Obama veruje da je nasilje u porodici “strašno i neprihvatljivo u civilizovanom društvu”.

“Predsednik i potpredsednik su već snažno reagovali, govoreći o tome koliko je važno, posebno za muškarce, da jasno istupe sa stavom da se nasilje nad ženama ne sme tolerisati”.

Rene Renik, portparolka Nacionalne mreže za okončanje nasilja u porodici, pozdravila je takvu reakciju. Ona kaže za Glas Amerike preko Skajpa da se nada da će incident skrenuti novu pažnju na taj ozbiljni problem.

“Svaka četvrta Amerikanka će u nekom trenutku života iskusiti nasilje u porodici. Nadam se da će NFL realizovati svoje obećanje da ozbiljno pristupa tom problemu”.

Dan posle Rajsovog isključenja iz NFL-a, Palmer je na svom Instagram nalogu osudila kritičare svog muža. Ona je izjavila da je Rej Rajs “čovek koga voli” i rekla da su njoj i njenoj porodici naneli bol mediji i brojna mišljenja širom Amerike koja nije tražila da čuje.

“Ne znamo šta se dogadja sa njom, ali često se žrtve osećaju kao da su za nešto krive”.

Renik kaže da su posledice ovog ružnog incidenta u odnosu na Rajsovu karijeru uputile jasnu poruku da je nasilje u porodici - neprihvatljivo.

XS
SM
MD
LG