Linkovi

Crna Gora: Potvrđena još dva slučaja koronavirusa


Premijer Crne Gore Duško Marković (Foto: Vlada Crne Gore) arhivski snimak
Premijer Crne Gore Duško Marković (Foto: Vlada Crne Gore) arhivski snimak

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je na Tviter nalogu da su rezultati prve grupe uzoraka testiranih na koronavirus u Crnoj Gori pokazali da su još dvije osobe pozitivne na taj virus.

Prethodno je crnogorski premijer Duško Marković saopštio je u utorak da su u Crnoj Gori registrovana dva slučaja koronavirusa kod dvije ženske osobe koje su “tokom prethodnog perioda boravile u pogođenom području”.

Marković je rekao da se radi o pacijentkinjama rođenim 1948. i 1973. godine, i dodao da su trenutno “stabilnog zdravstvenog stanja”.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile prve slučajeve infencije novim koronavirusom u Crnoj Gori. Pacijenti su ženskog pola, rođeni 1948. I 1973. godine, i oba su tokom prethodnog perioda boravila u područjima pogođenim epidemijom”, rekao je Marković.

On je rekao da “kao što nažalost vidimo, od ovog trenutka započinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom” i dodao da “međutim, nema mjesta panici niti nerazumnoj i nekontrolisanoj zabrinutosti”.

“Pred nama je nova, zahtjevnija faza, u kojoj moramo da uradimo sve da spriječimo nekotrolisano širenje koronavirusa”, rekao je Marković. "Jasno je da prvi slučajevi obolijevanja nijesu bili neočekivani, i vrlo je vjerovatno da će uskoro doći do otkrivanja novih slučajeva", rekao je Marković.

Boban Mugoša iz Instituta za javno zdravlje saopštio je da je jedna od zaraženih pacijentkinja došla iz SAD prije dvanaest dana i nije bila pod nadzorom, dok je druga došla iz Španije i bila je pod nadzorom.

Premijer Marković rekao je da će već večeras ili ujutru biti uvedene nove restriktivne mjere, među kojima je i zabrana taksi prevoza.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore rekao je da je ovo trenutak za koji se zdravstveni sistem spremao dugo vremena, stručno, kadrovski i organizaciono, i naravno sa adekvatnom opremom.

Ono što mogu da vam kažem u ime KCCG koji će ponijeti najveće breme liječenja naših građana jeste da smo apsolutno spremni”, rekao je Jefto Eraković i najavio da počinju “teški dani za zdravstvene radnike Crne Gore”.

“Spremni smo, imamo zaštitnu opremu, imamo respiratore… u ovom trenutku 44, od sjutra 53, a za dva dana 57 respiratora”, rekao je Eraković i naveo da zaražene pacijentkinje imaju lakšu kliničku sliku i ne treba im respirator.

XS
SM
MD
LG