Linkovi

Registrovan virus Zapadnog Nila kod komaraca u Srbiji


Arhiva, ilustracija - Komarac snimljen u Rio de Ženeiru, Brazil, 29. avgusta 2017. (Reuters/Pilar Olivares)
Arhiva, ilustracija - Komarac snimljen u Rio de Ženeiru, Brazil, 29. avgusta 2017. (Reuters/Pilar Olivares)

Virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u nekoliko opština i u nekoliko gradova u Srbiji. Karakteristična staništa su groblja i šumski kompleksi. Procenat zaraženosti je oko 20 odsto i ne odskače od prethodnih godina, izjavio je Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Zaraženi komarci u Beogradu registrovani u Banjičkoj šumi, na Centralnom groblju, groblju Mali Zbeg, Topčiderskom groblju,na levoj obali Dunava, na potezu od Pančeva ka Pančevačkom mostu, u Kotežu, Obrenovcu i na Banovom brdu.

Procenat zaraženosti je oko 20 odsto, što se ne razlikuje od prethodnih godina, rekao je Aleksić za RTS.

"Komarci su se ove godine pojavili sa zakašnjenjem i sad jure da nadokande propušteno jer i kod njih kuca biološki sat. Ženke moraju da se pare, da polože jaja a da bi polagale jaja potreban im je krvni obrok koji uzimaju od ljudi", objasnio je Aleksić.

Uslovi za razvoj larvi komaraca tokom proleća nisu bili povoljni, rekao je on, a kao zaštitu od komaraca Aleksić savetuje da se izbegava boravak na otvorenom na mestima na kojima su najbrojniji, poput obala reka i šuma pogotovo u vreme kada su komarci najaktivniji - u sumrak i rano jutro.Za stanove se preporučuje upotreba tableta, a najjednostavnija je mehanička zaštita sa mrežicama, kaže dr Aleksić.

Najviše komaraca ima u priobaljima Save i Dunava i šumskim kompleksima oko grada. Ove godine znatno je manje šumskih komaraca, koji su agresivniji, a znatno više običnih.

Najaktivniji su kada je raspon temperature od 22 do 28 stepeni i kada je povećana vlažnost vazduha.

XS
SM
MD
LG