Linkovi

Zajednička deklaracija na samitu u Tirani


Samitu šefova država i vlada zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP u Tirani, 26. maja 2015.
Samitu šefova država i vlada zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP u Tirani, 26. maja 2015.

Balkanski lideri postigli su dogovor o zajedničkoj deklaraciji, kojom se traži da se svim zemljama regiona omogući članstvo u Evropskoj uniji.

Odluka je saopštena u glavnom gradu Albanije Tirani, gde se održava Balkanski samit, na kojem su se šefovi država i vlada dogovorili da će se zajednički posvetiti naporima da sve zemlje regiona uđu u Evropsku uniju.

"Na ovom samitu je napravljena zajednička politička deklaracija – proizvod potpunog konsenzusa među zamljama učesnicama – u kojoj je politička volja pretvorena u konkretnu posvećenost podršci i zahtevima u korist naše zajedničke evropske i evroatlantske budućnosti", izjavio je predsednik Albanije, Bujar Nišani.

Današnji samit održava se u sklopu serije skupova organizovanih povodom albanskog predsedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, regionalne grupe koju čini 13 balkanskih zemalja. Učesnici samita takođe su potvrdili imenovanje Gorana Svilanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore za drugi trogodišnji mandat generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju.

"Nažalost, Evropa i neke dalje oblasti već se suočavaju sa važnim konfliktima, naravno mislim na istočnu Ukrajinu, ali i mnoge izazove na Bliskom istoku. Zato mi moramo ostati stabilan, miran i čvrst region, i promovisati interese naših građana“, poručio je Viktor Ponta, premijer Rumunije.

Cilj samita je jačanje demokratije, ekonomske saradnje i ljudskih prava u regionu.

"Sada gledamo ispred sebe i ne verujemo da agresija, nestabilnost, etnički konflikti, nasilna promena granica donose bilo šta dobro našem regionu u budućnosti. Isto važi i za populizam i za agresivni nacionalizam", konstatovao je Rosen Plevnelijev, predsednik Bugarske.

Samitu je prisustvovao i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, dok premijer Srbije Aleksandar Vučić treba da doputuje u Tiranu sutra, kako bi održao razgovore sa albanskim kolegom Edijem Ramom.

XS
SM
MD
LG