Linkovi

Regionalna saradnja u krizi, preti raspad


Konferencija "Ka samitu Zapadnog Balkana u Poznanju 2019.", koja je održana u Beogradu
Konferencija "Ka samitu Zapadnog Balkana u Poznanju 2019.", koja je održana u Beogradu

U poslednjih 19 godina ogromne investicije su uložene u proces regionalne saradnje, ali kako je ocenila predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, vrlo ozbiljna kriza preti da se nešto, što se zidalo kao Vavilonska kula, raspadne u jednom trenutku.

Na konferenciji koja se bavila predstojećim samitom država Zapadnog Balkana u Poznanju 2019. godine, Minić je izrazila uverenje da oni koji su u to investirali neće dozvoliti tako nešto i da će problem biti brzo prevaziđen političkim merama:

"Jedini korisnik ove trenutne krize su kriminalne strukture, i političari na vlasti, koji prave neki svoj kapital. To ne može da traje dugo, jer to je kriminalizacija kompletnog regiona, koja zahvata i Makedoniju, i Crnu Goru. To je onda raspad sistema", izjavila je Minić.

Govoreći o samitu u Poznanju, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, otpravnik poslova ambasade Poljske Andržej Kinđuk je izjavio da je želja organizatora da prioriteti samita u Poznanju budu povezivanje, ekonomija i građanska dimenzija, to jest uključivanje građanskog društva.

"Razmatramo i nove teme - lokalna samouprava i prekogranična saradnja, kao i bezbednost, pošto su od velike važnosti zajednički napori u borbi protiv korupcije", rekao je Kinđuk:

"Proces proširenja je tehnički, zasnovan na poglavljima i merilima, a Berlinski proces može dati dodatni zamah i viziju. Takođe, mislim da Berlinski proces daje vašem regionu dodatnu političku vidljivost", poručio je Kinđuk.

Dragana Đurica iz Saveta za regionalnu saradnju je konstatovala da je EU prisutna u sve većoj meri na Zapadnom Balkanu.

Evropska komisija je shvatila da prisustvo EU nije bilo dovoljno vidljivo. Nagovešteno je i da će biti povećan budžet za investicije, izjavila je Đurica.

XS
SM
MD
LG