Linkovi

Region o suđenju Mladiću


U Bosni i Hercegovini su pomešane reakcije na početak suđenja Ratku Mladiću. Dok preživeli masakra u Srebrenici i stanovnici Sarajeva poručuju da se predugo čekalo na pravdu, mnogi u Banja Luci i na Palama pak smatraju da je Mladić nepravedno optužen.

Suhreta Malić, čija su dva sina ubijena u masakru u Srebrenici 1995. godina, pratila je suđenje u jednoj kući u tom gradu, zajedno sa grupom žena koje su takođe izgubile članove porodice.

“To je nama bol i tuga. Nismo mi pilad izgubile, nego sinove. Naši sinovi nisu bili zločinci", kaže Malićeva.

Fazila Efendić, koja je izgubila sina i muža, kaže da je ogorčena što se dugo čekalo na Mladićevo hapšenje i suđenje.

“Nek ne umre, samo daj Bože da pati. I uzdam se u božju kaznu, a ljudska je svaka preblaga", izjavila je Efendićeva.

U Sarajevu, suđenje je prenošeno na velikim ekranima u centru grada. Alija Hodžić je u 43-omesečnoj opsadi ostao bez 17-ogodišnje ćerke i 31 člana porodice.

“Niko za ubijenu djecu ovdje nije faktički odgovarao, a 1601 dijete je ubijeno u Sarajevu, bez ostalih žrtava. Znači, nama je dovoljna samo istina. Mi nismo narod koji je zlopamtilo, mi smo narod koji prašta. Mi smo spremni oprostiti, ali nećemo nikada zaboraviti", poručuje Hodžić.

Istinu očekuje i član predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

“Prije svega istinu, a zatim pravdu za žrtve, za porodice žrtava. Mladić je bio izvršilac, želimo od njega direktno da čujemo šta se dogodilo. Ne može biti pravog pomirenja i budućnosti, bez poznavanja prošlosti", kaže Izetbegović.

U drugim delovima Bosne i Hercegovine čule su se drugačije poruke. Na Palama je aplauzom iskazana podrška za bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

“Zločini su se dešavali na sve tri strane. Ovo je jedan časan čovek koji je branio srpski narod. Da ga nije bilo, nas ne bi bilo ovde", kaže Mladen Mandić.

Mnogi u Banja Luci imaju slično mišljenje.

“Mislim da je suđenje nepravedno, da je to bio borac za srpski narod", smatra Krsto Pavić iz Banja Luke, a njegov sugrađanin, Jakša Mišić kaže: “ako je kriv neka odgovara, ako nije... Ali najžalosnije je što samo jednu stranu okrivljuju.”

Snažna podrška Haškom optuženiku i u Beogradu.

“Ja mislim o njemu sve najbolje i drugo nemam ništa da vam kažem. Ja ga volim kao brata", kaže jedna Beograđanka.

Ratko Mladić je optužbe Haškog tribunala nazvao monstruoznim i gnusnim.

XS
SM
MD
LG