Linkovi

Reforme u vladavini prava ključne za strane investicije


U prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, danas je u Vršcu otvorena nova zgrada farmaceutske kompanije Hemofarm i tom prilikom je najavio da će privredni rast u Srbiji iduće godine biti četiri odsto.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na sutrašnjoj sednici Vlade postaviti kao zadatak da rast privrede u Srbiji u 2017. bude četiri odsto. Na današnjem otvaranju nove zgrade kompanije Hemofarm u Vršcu, srpski premijer je rekao da su pronađeni novi izvori rasta, kao i da će Vlada nastaviti da radi sve da rast u Srbiji podstiče investicijama.

Radićemo na vladavini prava kako bi se strani investitori osećali kao kod svoje kuće, a radićemo i na poboljšanju ambijenta za domaće investitore, dodao je Vučić.

"To je od ključnog značaja za našu zemlju. Ako vam Italija raste 0,5, Francuska 0,1 - 0,2, tom brzinom i za toliko procenata ćemo se mi približavati najmodernijim, najjačim zemljama. Nemačku i Austriju sam ostavio van konkurencije, sa njima ne možemo da se poredimo", rekao je Vučić.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman naveo je da se, prema istraživanju Privredne komore te države, više od 90 odsto nemačkih kompanija izjasnilo da bi se rado vratilo u Srbiju i ponovo investiralo. Prema njegovoj oceni, činjenica da je Štada grupa odabrala Hemofarm za regionalni centar govori koliko je Srbija bitna za razvoj poslovanja.

"Siguran sam da će u budućnosti biti još nemačkih investicija, i ne samo nemačkih, već i drugih stranih investicija u Srbiju. Za to je ključan nastavak važnih ekonomskih reformi koje je Vlada preduzela. I takođe, treba uraditi dodatne reforme u oblasti vladavina prava, koja je ključna za poverenje investitora", poručio je Ditman.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger istakao je da je u novu zgradu uloženo šest miliona evra i da u njoj radi 300 radnika. Prethodnih godina, rekao je Zeliger, Hemofarm je povećao proizvodnju u svojim pogonima, a u ovoj je uložio 30 do 35 miliona evra u nove zgrade.

XS
SM
MD
LG