Linkovi

Sirija i dalje blokira Crveni krst


Kamion iz konvoja Crvenog krsta čeka dozvolu sirijskih vlasti da uđe u Baba Amr
Kamion iz konvoja Crvenog krsta čeka dozvolu sirijskih vlasti da uđe u Baba Amr

Međunarodni komitet Crvenog krsta vrši pritisak na sirijske vlasti da dozvole humanitarnim radnicima da uđu u Baba Amr, teško oštećenu četvrt grada Homsa, dok vladine snage nastavljaju da bombarduju grad.

Sirijske vlasti juče su sprečile konvoj od sedam kamiona koji je prevozio medicinsku opremu i hranu da uđe u Baba Amr, gde je prema tvrdnjama aktivista humanitarna situacija izuzetno teška.

Crveni krst je saopštio da je u četvrtak dobio dozvolu da dostavi pomoć ljudima zarobljenim u toj četvrti, ali je potrparol humanitarne organizacije Šon Megvajer danas za britanski Skaj Njuz izjavio da je Crveni krst i dalje blokiran.

Aktivisti i medicinsko osoblje tvrde da su snage predsednika Bašara al-Asada danas granatama gađali najmanje četiri kraja Homsa, uključujući i Baba Amr, gde su pobunjenici i građani pod opsadom vladinih snaga već skoro mesec dana.

Sirijska državna televizija emitovala je snimke oštećenih zgrada, srušenih zidova i polomljenih izloga, a ljudi koje su intervjuisali novinari televizije tvrdili su da su stanovnici Baba Amra i da su ih kao taoce držale "bande naoružanih terorista" koji nisu uz tog kraja. Opozicione snage povukle su se iz Baba Amra u četvrtak.

XS
SM
MD
LG