Linkovi

Mali rečni rak - veliki proizvođač kalcijuma


Kalcijum je jedan od glavnih građevinskih materijala u ljudskom telu. Naše telo koristi ga ne samo za stvaranje jakih kostiju već i za održavanje stabilnog krvnog pritiska. Kako telo stari, ono prirodno gubi deo sposobnosti da procesuje kalcijum, što dovodi do nedostatka tog minerala. Iako postoje brojne vrste zamena za kalcijum, najlakši za apsorbovanje, amorfni kalcijum, je veoma teško pronaći. Sada, naučnici traže jeftin, dostupan izvor u svežoj vodi lokalnog jezera.

Ovo je plavi rečni rak. Ta vrsta sadrži su genetičku neobičnost i ljudi je obično odgajaju kako bi dodali više boje u svoje kućne akvarijume. Ali to nije njihova jedina neobičnost. Oni takođe menjaju i obnavljaju svoje oklope bogate kalcijumom, veoma brzo.

„Odgajam ove rakove za dekorativne svrhe. Dok sam ih posmatrao, primetio sam da grade svoje oklope deset puta brže nego bilo koji drugi ljuskar na svetu. Oklop je izgrađen od kalcijuma, zatim sam otkrio mali organ, gastrolit, obuhvaćen kalcijumom koji rak proizvodi ili sakuplja", objašnjava Josi Ben, direktor Amorfikala.

Sada, Ben odgaja male ljuskare kako bi sakupio njihove gastrolite i pretvorio ih u zamenu za kalcijum za koji kaže da ga ljudski organizam lakše apsorbuje.

“Mi smo u osnovi rešili problem bio-dostupnosti kalcijuma. On je potpuno isti kao đubrivo za biljke. Ako bismo ga oduzeli njihov čitav mehanizam bio bi oštećen. Jednom kada ih snabdemo đubrivom, svi mehanizmi rade dobro, voće, lišće, sve. Isto je i sa ljudima.”

Jedan od naučnika koji je pomogao da se sprovedu klinička istraživanja novog amorfnog kalcijuma kaže da do sada, sve izgleda dobro.

“Mislim da je to revolucija. To je nešto što može da pomogne ljudima širom sveta. Ono što i dalje moramo da pokažemo, a pokazali smo na životinjama, je da taj kalcijum, kada jednom stigne u organizam, u krvotok, zaista stigne u kosti, na prava mesta”, navodi Našum Vaisman sa Univerziteta Tel Aviv.

Testovi su pokazali da novi kalcijum može da pomogne u tretiranju osteoporoze ali i da pomogne osobama koje imaju hronično niske nivoe kalcijuma.

XS
SM
MD
LG