Linkovi

Debata o Reganovoj kući u Čikagu


Kuća u kojoj je živeo Ronald Regan pre nego što je postao predsednik
Kuća u kojoj je živeo Ronald Regan pre nego što je postao predsednik

U toku debata o istorijskoj važnosti stare Reganove kuće, koja je u planu za rušenje zbog širenja kompleksa Medicinskog fakulteta Čikaškog univerziteta.

Bivši američki predsednik Ronald Regan je veći deo života proveo u Kaliforniji, ali stanovnici države Ilinois na Srednjem zapadu, ponosno ističu da se on tu rodio i odrastao. Regan je kraći deo detinjstva proveo u Hajd parku, u južnom delu Čikaga, takođe starom kraju predsednika Baraka Obame.

Kuća u južnom predgrađu Čikaga je prilično neupadljiva. Ali za neke komšije, kuća broj 832 u 57. Istočnoj ulici u Hajd parku, ima poseban značaj. U njoj je živeo Ronald Regan – pre nego što je postao predsednik.

„Predsednik Regan se toplo sećao života ovde. Pričao je o gasnim svetiljkama i razmeni olovnih vojnika sa drugarom iz komšiluka. On se sećao tih lepih uspomena.“

Suzan Dejvis živi u Hajd parku. Napisala je knjigu o istorijskim kućama u komšiluku i kaže da većina ljudi ne zna da je Regan ovde živeo 1915.

„U stvari, sve do 80-ih godina prošlog veka se nije ni znalo da je tu živeo.“

Kuća je delimično zbog toga i zapostavljena. Sve dok Čikaški univerzitet nije kupio kuću, s namerom da je sruši i raščisti prostor za proširenje kompleksa svog Medicinskog fakulteta. Komisija za istorijske spomenike grada Čikaga je odbila da proglasi kuću istorijskim spomenikom i dozvolila je njeno rušenje. Međutim, oni koji imaju nekakve veze sa 40. predsednikom, tome se protive.

„Ovo je prilika da se kuća sačuva kao još jedno turističko odredište, koje odslikava istoriju jedinog predsednika koji se rodio u državi Ilinois.“

En Luis je članica Direktorskog odbora Kuće iz detinjstva Ronalda Regana i Muzeja u Diksonu u Ilinoisu, oko 160 kilometara zapadno od Čikaga. Regan je tu proveo veći deo perioda u kojem se formirao.

„On bi se ponosio da u Čikagu postoji nešto što odslikava njegovo ime i njegovu ostavštinu u državi Ilinois.“

Denijel Vajnberg je predsednički istoričar i vlasnik čikaške knjižare „Abraham Linkoln“, u čast drugog predsednika koji je živeo u Ilinoisu. Vajnberg nije uveren da Reganovu čikašku kuću treba čuvati.

„Čovek može da čuva sve redom, ali on je tu bio sasvim mlad i proveo je tu svega nekoliko godina. Shvatam da je to važno, ali šta onda reći za sve kuće u kojima je on ili bilo koji predsednik ikada živeo.“

Čikaški univerzitet je odbio molbu Glasa Amerike za intervju. Međutim, odbornica u Hajd parku, Lesli Herston, kaže da univerzitet komunicira sa njenom kancelarijom i zajednicom u vezi sa rušenjem, poštujući ostavštinu Ronalda Regana na tom području.

„Imali smo sastanke sa predstavnicima zajednice i pronađen je način da se poštuje uspomena na vreme koje je Ronald Regan tu proveo. Oni će tu da postave i spomen ploču.“

Ipak, ona primećuje da bi drugi predsednik mogao na posletku da nadmaši značaj Ronalda Regana u Hajd parku. Barak Obama je tu živeo pre svoje inauguracije 2009. i mogao bi da reši da tu bude njegova buduća predsednička biblioteka.
XS
SM
MD
LG