Linkovi

Američki razarač ponovo na meti raketa kod Jemena


Arhivska fotografija razarača "Ju-es-es Mejson" u Sueckom kanalu u Egiptu, marta 2011.
Arhivska fotografija razarača "Ju-es-es Mejson" u Sueckom kanalu u Egiptu, marta 2011.

Brod Sjedinjenih Država ponovo je bio meta napada više krstarećih raketa ispaljenih sa obale Jemena, saopštio je glavnokomandujući admiral ratne mornarice SAD.

Šef mornaričkih operacija, admiral Džon Ričardson, rekao je da je razarač naoružan navođenim krstarećim raketama "Ju-es-es Mejson", dejstvovao elektronskim kontramerama kako bi osujetio napad i da nije pogođen u incidentu u subotu.

Ovo je treći napad te vrste na američka plovila u toj oblasti u nedelju dana.

Vlasti Sjedinjenih Država saopštile su da ni "Mejson", ni amfibijski transportni broj "Ju-es-es Pons" nisu bili pogođeni u napadu 9. oktobra, kao ni u narednom raketnom napadu u sredu.

U subotu, sajt Military.com piše da je Ričardson, govoreći na jednom brodu u izgradnji u luci u Baltimoru, saopštio tek nekoliko detalja u vezi sa poslednjim napadom i da nije precizirao koliko je raketa ispaljeno.

Neuspeli napadi 9. oktobra na "Mejson" i amfibijski transportni brod "Ju-es-es Pons" i onaj u sredu, pokrenuli su odgovor u vidu raketnih napada sa drugog američkog broda, "Ju-es-es Niče" u četvrtak. Ti američki napadi ciljali su radarska postrojenja u Jemenu, na teritoriji koju podržavaju Huti pobunjenici, koje podržava Iran.

U četvrtak, Iran je poslao dva ratna broda u Crveno more, ali je insistirao na tome da taj potez ima za cilj borbu protiv pirata na ključnim pomorskim linijama.

Američka vojska pruža logističku i obaveštajnu podršku koaliciji vazdušnih snaga koju predvodi Saudijska Arabija. Koalicija je ranije ove godine započela vazdušne napade na pobunjene Hute.

XS
SM
MD
LG