Linkovi

Zelenski kritikovao papin komentar da Ukrajina treba da ima "hrabrosti da pregovara"


Papa Franja čita poruku tokom molitve na prozora svog studija na Trgu Svetog Petra, u Vatikanu, 10. marta 2024. (Foto: AP/Alessandra Tarantino)
Papa Franja čita poruku tokom molitve na prozora svog studija na Trgu Svetog Petra, u Vatikanu, 10. marta 2024. (Foto: AP/Alessandra Tarantino)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski indirektno je kritikovao nedavni komentar pape Franje da Ukrajina treba da "ima hrabrosti da podigne belu zastavu", što znači da bi trebalo da pregovara sa Rusijom dve godine posle invazije Moskve.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski se zahvalio ukrajinskim verskim vođama koji su na prvoj liniji fronta, koji "štite život i čovečnost" i koji pružaju podršku "molitvom, razgovorom i delima".

"Ovo je ono što crkva treba da bude, ona koja je sa narodom. Ne neka dve i po hiljade kilometara udaljena - negde, koja pokušava da virtuelno posreduje između onih koji žele da žive i onih koji žele da vas unište", rekao je Zelenski, pozivajući se na komentare pogčavara rimokatoličke crkve tokom intervjua za švajcarski RSI.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba takođe je kritikovao papine komentare na društvenim mrežama rekavši da je "naša zastava žuto-plava. Ovo je zastava pod kojom živimo, umiremo i pobeđujemo. Nikada nećemo podizati nijednu drugu zastavu", rekao je on obećavajući da se "nikada" neće predati.

Kuleba je pozvao papu da stane "na stranu dobra" i da ne stavlja suprotstavljene strane "na istu osnovu i naziva to pregovorima".

On je takođe zahvalio papi na njegovim "stalnim molitvama za mir" i rekao da se Kijev nada da će posetiti Ukrajinu.

Portparol Vatikana Mateo Bruni odgovorio je na kritike rekavši da je papa pozvao na "prestanak neprijateljstava (i) primirje postignuto hrabrošću pregovora", a ne na potpunu predaju Ukrajine.

Prema transkriptu prošlomesečnog intervjua sa švajcarskom RSI i delimičnom video snimku koji je u subotu stavljen na raspolaganje novinskoj agenciji Rojters, papa Franja je pozvao Ukrajinu da "ima hrabrosti da pregovara" o okončanju rata sa Rusijom.

Bruni je rekao da su papini komentari odgovor na pitanje novinara koji ga je intervjuisao Lorenca Bučele, koji je upotrebio termin "bela zastava" koji se odnosi na mirovne pregovore koje je pokrenula Ukrajina:

"U Ukrajini neki pozivaju na hrabrost predaje, belu zastavu. Ali drugi kažu da bi to legitimisalo jaču stranu. Šta vi mislite", upitao ga je Bučela.

"To je jedno tumačenje, to je tačno", rekao je Franja i dodao: "Mislim da je najjači onaj koji gleda na situaciju, razmišlja o ljudima i ima hrabrost bele zastave i pregovara", rekao je on dodajući da razgovori treba da se odvijaju uz pomoć međunarodnih sila.

Intervju bi trebalo da bude emitovan 20. marta.

Kardinal Timoti Dolan upozorio je nedelju da se papini komentari ne vade iz konteksta.

"Uvek je teško dok ne pročitate ceo tekst. Jer kada papa nešto kaže, to je veoma nijansirano", rekao je Dolan, dodajući da papa predlaže dijalog, a ne rekapitulaciju. Sveta stolica je naknadno objasnila papine komentare, rekao je on.

"Dakle, ukrajinski narode ostanite hrabri, jer vam se svet divi zbog toga", rekao je on.

Arhiepiskop Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve, takođe je u nedelju rekao da Ukrajinci ne razmišljaju o predaji.

U intervjuu za Ukrajinski servis Glasa Amerike, Ševčuk je rekao da je "šokiran", verovatno kao i ceo ukrajinski narod, papinim komentarima, ali je izrazio olakšanje što je Vatikan razjasnio da papine reči zapravo znače "spremnost za pregovaranje".

Poruka pape Franje da Ukrajina treba da "ima hrabrosti da pregovara" o okončanju rata sa Rusijom, čije je trajanje ušlo u treću godinu, takođe je izazvala oštre kritike ukrajinskih saveznika.

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski, glasni saveznik Kijeva, i Andrij Juraš, ukrajinski ambasador u Vatikanu, koristili su analogiju sa Drugim svetskim ratom da osude papine izjave, dok je vođa jedne od ukrajinskih hrišćanskih crkava rekao u nedelju da je samo odlučan otpor ruskoj agresiji sprečio je masovni pokolj civila.

"Kako bi bilo da, radi ravnoteže, ohrabrite [ruskog predsednika Vladimira] Putina da ima hrabrosti da povuče svoju vojsku iz Ukrajine? Mir bi odmah nastupio bez potrebe za pregovorima", odgovorio je Sikorski objavom na platformi Eks.

U posebnom postu, Sikorski je povukao paralelu između onih koji pozivaju na pregovore dok "uskraćuju (Ukrajini) sredstva za odbranu" i "umanjivanje" Adolfa Hitlera od strane evropskih lidera neposredno pre Drugog svetskog rata.

Zelenski je rekao da se, iako želi mir, neće odreći nijednog dela teritorije. Kremlj je odbacio učešće u mirovnim pregovorima pod uslovima koje je odredio Kijev.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojtes, Asošijeted pres i AFP.
XS
SM
MD
LG