Linkovi

Ponovo ruski napadi raketama i dronovima na ukrajinska energetska postrojenja


Vatrogasci gase požar u kući uništenoj u ruskom raketnom napadu na region Kijeva, Ukrajina, 8. maja 2024.
Vatrogasci gase požar u kući uništenoj u ruskom raketnom napadu na region Kijeva, Ukrajina, 8. maja 2024.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u sredu da je Rusija izvela veliki vazdušni napad sa 55 projektila i 21 bespilotnom letelicom u kom je oštećeno postrojenje za proizvodnju električne energije u regionu Lavov u zapadnoj Ukrajini.

DTEK, najveća ukrajinska privatna elektroenergetska kompanija, saopštila je da su ruski projektili naneli "ozbiljnu štetu" tri od šest termoelektrana te kompanije u Ukrajini.

Maksim Kozicki, regionalni guverner Lavova, rekao je na Telegramu da su ruske krstareće rakete pogodile proizvodno postrojenje u okrugu Červonohrad, kao i ključnu lokaciju energetske infrastrukture u okrugu Strij.

Nema izveštaja o žrtvama.

Andrej Rakovič, regionalni guverner regiona Korovograd, u centralnoj Ukrajini, prijavio je da je jedna osoba povređena i da je 13 kuća uništeno u ruskom raketnom napadu.

Zvaničnici u Vinici su takođe izvestili o ruskom udaru na kritične infrastrukturne objekte.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila 39 od 55 projektila i 20 od 21 drona.

Napad je usledio dan nakon što su ukrajinski kontraobaveštajni istražitelji saopštili da su osujetili plan ruskih agenata da ubiju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i druge visoke zvaničnike.

Ukrajinska služba državne bezbednosti saopštila je da su dvojica pukovnika Državne garde Ukrajine, koja štiti najviše zvaničnike, uhapšena zbog sumnje da su počinili izdaju. U saopštenju Službe državne bezbednosti navodi se da je zaveru osmislila ruska Federalna služba bezbednosti.

Rusija nije odmah komentarisala izveštaje koji ukazuju da su pukovnici regrutovani pre ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG