Linkovi

Raste pritisak na Mura da povuče kandidaturu za Senat


Roj Mur, kandidat za senatora iz Alabame (arhivski snimak)
Roj Mur, kandidat za senatora iz Alabame (arhivski snimak)

Pritisak na republikanskog kandidata za Senat, Roja Mura iz Alabame nastavlja da raste nakon što je peta žena početkom nedelje istupila navodeći da ju je Mur seksualno napao kada je imala 16 godina. Mur poriče optužbe kao „lov na veštice“ i pokušaj da se okonča njegova politička karijera, navodeći da nije slučajno što su iznete baš u vreme trke za Senat.

Najnovija optužba izneta je pošto je Vašington Post prošle nedelje objavio članak u kojem se detaljno iznose iskustva četiri žene koje su optužile Mura za seksualno nedolično ponašanje u vreme kada su bile tinejdžerke.

Na nedavnom brifingu za novinare, Mur je odlučno porekao najnovije optužbe, navodeći da su politički motivisane. Međutim, nove optužbe su ostavile posledice a sve više istaknutih republikanskih zvaničnika oglasilo se protiv Mura. Na konferenciji za novinare u utorak, predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan upitan je šta bi po njemu Mur trebalo da uradi.

“Trebalo bi da se povuče. Pod jedan, te optužbe su kredibilne. Pod dva – trebalo bi, ako mu je stalo do vrednosti i ljudi za koje tvrdi da mu je do njih stalo – onda bi trebalo da se povuče.”

Na svedočenju u Kongresu u utorak, sekretar za pravosuđe Dšef Sešns, za čije se mesto u Senatu Mur sada bori, takođe je odgovarao na pitanje o optužbama protiv Mura.

“Kao što znate – Li Kofman, Vendi Miler, Debi Votson Gibson, Gloria Teker Dison I Beverli Jang Nelson. Te mlade žene su optužile sudiju Mura koji se kandiduje za federalni položaj, za mesto u Senatu, za seksualne aktivnosti prema njima kao deci. Da li verujete tim mladim ženama?”, postavila je pitanje Šila Džekson Li, članica Predstavničkog doma iz Teksasa.

“Nemam razloga da ne verujem tim mladim ženama”, odgovorio je Sešns.

Senatski republikanci otvoreno su razgovarali o mogućem izbacivanju Mura iz Senata ukoliko pobedi na izborima.

XS
SM
MD
LG