Linkovi

Raste broj žrtava zemljotresa u Nepalu


Vojnici Neplaa u akciji spasavanja u gradu Baktapur
Vojnici Neplaa u akciji spasavanja u gradu Baktapur

Spasilačke ekipe nastavljaju da traže preživele u ruševinama, dok klizišta i krš onemogućavaju da pomoć stigne do udaljenih zajednica izvan glavnog grada...

Međunarodni timovi za spasavanje i pomoć ugroženima i dalje stižu u glavni grad Nepala - Katmandu, dva dana posle snažnog zemljotresa u kojem je - prema poslednjim podacima - stradalo više od 3.700 ljudi, dok su hiljade povređene.

Spasilačke ekipe nastavljaju da traže preživele u ruševinama, dok klizišta i krš onemogućavaju da pomoć stigne do udaljenih zajednica izvan glavnog grada, navodi se u izveštajima humanitarnih agencija koje operišu u toj oblasti i na društvenim mrežama lokalnih vlasti.

Izgubljene su telekomunikacione veze sa nekim ruralnim delovima, što dodatno izaziva zabrinutosti da će broj žrtava biti veći.

Na aerodromu u Katmanduu došlo je do haotične situacije, jer je kontrolni toranj morao da bude evakuisan tokom naknadnih potresa. Takođe, oni koji žele da napuste zemlju napravili su veliku gužvu. Jedna turistkinja iz Indije našla se u situaciji da nema kud, i da je bez hrane:

„Nema ničega da se jede ili pije, čak iako imate novca da platite. Dva dana nisam imala obrok, nema gde da se spava i pada kiša. Zaista smo besni“.

U međuvremenu, međunarodni spasilački timovi nastavljaju da stižu kako bi pomogli u operacijama potrage i spasavanja, a među njima je i francuski tim sa psima. Ekipe za hitne intervencije, koje dolaze iz brojnih zemalja, uključujući i SAD, razmeštene su širom ugrožene oblasti.

Potpukovnik indijskog ratnog vazduhoplovstva Kej Ramaro nadgledao je isporuku mini bagera i druge mašinerije u okviru humanitarne operacije koja je u toku.

"Ova vozila obuhvataju mini bagere, vozila za inženjerske radne grupe i komunikaciona vozila. Oko 55 tona pijaće vode se šalje iz Delhija. Pored toga, kontingent vojnika sa humanitarnim zalihama je na putu, baš tim za pomoć ugroženima od katastrofe“.

Ukupno 14 indijskih vojnih aviona učestvuje u akciji spasavanja i ukazivanja pomoći.

Američki geološki zavod očekuje još umerenih naknadnih potresa tokom ove nedelje. Upravo zato, stanovnici Katmandua su bili primorani da i prošlu noć, drugu uzastopno, prespavaju na ulicama, plašeći se novih rušenja zgrada.

XS
SM
MD
LG