Linkovi

Raste broj antimuslimanskih grupa u Americi


Hodočasnici se mole napolju u Velikoj džamiji tokom godišnjeg hodočašća hadža u Meki, Saudijska Arabija, 12. juna 2024.
Hodočasnici se mole napolju u Velikoj džamiji tokom godišnjeg hodočašća hadža u Meki, Saudijska Arabija, 12. juna 2024.

Iako je izgledalo da blede i slabe, grupe koje zagovaraju mržnju muslimana u Sjedinjenim Državama ponovo su u centru pažnje poslednjih meseci, i dobile su na snazi ratom Izraela i Hamasa u Gazi.

Mnoge od ovih grupa, kao što su Džihad voč i Ekt for Amerika (Jihad Watch, ACT for America), pojavile su se posle napada na SAD 11. septembra i rasle zbog straha javnosti od terorizma. Ali kako su ti strahovi nestajali poslednjih godina, tako se i uticaj grupa smanjio. Neke grupe su se raspale, dok su druge gravitirale ka aktuelnijim pitanjima.

Sa vrhunca od 114 u 2017, njihov broj je pao na samo 34 prošle godine, prema Južnom pravnom centru za siromaštvo (Southern Powerty Law Center - SPLC), neprofitnoj organizaciji koja prati delovane grupa mržnje.

Početkom 2023. godine, "islamofobija je polako opadala", rekao je viši istraživač SPLC-a Kaleb Kifer.

Zatim je usledio napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je odneo oko 1.200 života i izazvao masivan izraelski vojni odgovor u Gazi.

Antimuslimanske grupe koje su se "oportunistički" uhvatile u koštac sa pitanjima koja izazivaju podele, kao što su kritička teorija rase i politika koja uključuje LGBTQ, vratile su se u akciju.

"Ove antimuslimanske grupe su se vratile na svoje suštinske poruke", rekao je Kifer u intervjuu za Glas Amerike. "Oni su se žestoko bavili retorikom od oktobra prošle godine".

Na primer, ACT za Ameriku. Osnovala ju je 2007. Brižit Gejbrijel, libanska američka politička aktivistkinja koja sama za sebe kaže da je preživela terorizam, a grupa je prerasla u jednu od vodećih antimuslimanskih organizacija u zemlji.

Na svom vrhuncu, grupa je imala više od 50 aktivnih odbora, od kojih je svako od njih SPLC računao kao zasebnu grupu mržnje. Ali poslednjih godina, većina predstavnišata je ili zatvorena ili prebačena u druge oblasti, ostavljajući ACT za Ameriku sa samo osam na najnovijoj listi SPLC-a.

Prema SPLC, ACT za Ameriku je zauzeo jedan stav pre 7. oktobra, između ostalog, peticijom koja poziva na „Zaustavljanje invazije na granice koju finansiraju poreski obveznici“.

Posle 7. oktobra, grupa je pokrenula još jednu peticiju koja je više u skladu sa njenim dnevnim redom i pozivom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da prestane da prima palestinske izbeglice iz Gaze.

Upozoravajući svoje sledbenike o domaćem teroru džihadista, Gejbrijel, koja je pristalica Trampa, počela je da prodaje svoju bestseler antimuslimansku knjigu "Jer oni mrze: Osoba koja je preživela islamski teror upozorava Ameriku", u zamenu za donaciju od 25 dolara.

U snimku pod nazivom „Probudi se Ameriko“ u oktobru, ona je tvrdila: „Hamas ima veliku mrežu ćelija koje se šire širom Amerike, od Lorela, u Merilendu, do Tusona, u Arizoni".

Druge grupe na sličan su se način vratile na svoj prvobitni dnevni red.

Muslimanski hodočasnici obilaze Kabu, kubičnu zgradu tokom godišnjeg hadža hodočašća u Meki, Saudijska Arabija
Muslimanski hodočasnici obilaze Kabu, kubičnu zgradu tokom godišnjeg hadža hodočašća u Meki, Saudijska Arabija

Džihad voč, veb stranica koju vodi istaknuta antimuslimanska figura Robert Spenser, objavila je prošlog oktobra članak u kojem se tvrdi: „Mi smo u ratu između divljaka i civilizacije. Sve ostalo su detalji“.

Osam dana kasnije politička veb stranica pod nazivom FrontPage Magazine objavila je članak pod naslovom „Islam je to, glupane", u kome se navodi da su sve što je Hamas uradio „radili muslimani kroz istoriju i da se praktikuje i danas“.

FrontPage Magazine izdaje Centar za slobodu David Horovic, još jedna vodeća antimuslimanska grupa. Džihad voč je projekat tog centra.

ACT for America, Džihad voč i Centar za slobodu David Horovic su deo onoga što stručnjaci opisuju kao dobro finansirane, blisko povezane antimuslimanske industrije, pri čemu svaka grupa igra posebnu ulogu u sistemu.

Sa predstavništvima širom zemlje, ACT za Ameriku sa sedištem u Vašingtonu daje pokretu glavni zamah, rekao je Kifer. Centar za bezbednosnu politiku služi kao njegov tink tenk, rekao je on.

Grupe koje je odredio SPLC pojavljuju se na drugim listama mržnje. Nekoliko tih grupa koje je Glas Amerike kontaktirao, osudili su to što su se našli na listi. U izjavi za Glas Amerike, portparol ACT-a za Ameriku odbacio je oznaku da je „antimuslimanska“, i dodao da je organizacija uvek primala i uključivala pripadnike svih vera, uključujući muslimane, i bila domaćin muslimanskim glavnim govornicima na svojim konferencijama.

ACT za Ameriku radi na širokom spektru pitanja, od kojih nijedno nije antimuslimansko, rekao je portparol.

Antisemitizam u SAD u velikom porastu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

„U stvari, od poraza ISIS i Al-Kaide između 2018. i 2024, od ACT-a za Ameriku niste čuli ni jednu rečenicu o radikalnom islamu".

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike, Spenser iz Džihad voča optužio je SPLC da blati i kleveta organizacije koje se protive njenoj krajnje levičarskoj političkoj agendi spajajući ih sa KKK i neonacistima.

U kratkom intervjuu za Glas Amerike, Džej Majkl Voler, viši analitičar za strategiju u Centru za bezbednosnu politiku, nazvao je ovu oznaku „klevetom“ i dodao da je to povezano sa kritikom njegove grupe prema iranskoj vladi i Muslimanskoj braći.

Kifer je branio metodologiju SPLC, naveo je da ona označava samo grupe koje klevetaju i demonizuju ljude zbog njihove rase, vere, etničke pripadnosti, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. SPLC definiše antimuslimanske grupe mržnje kao organizacije koje govore protiv islama i šire teorije zavere o muslimanima kao subverzivnoj pretnji po naciju.

Nije svaka grupa protiv mržnje prema muslimanima izdržala test vremena. Poslednjih godina zatvoreno je desetine predstavništava ACT za Ameriku. Portparol ACT je rekao da se većina njegovih grupa članova prešla na digitalne platforme i da se sastaju onlanjn. Blog protiv izbeglica i muslimana, pod imenom Refugee Resettlement Watch ostao je neaktivan i izbačen je sa SPLC liste grupa mržnje.

Druga poznata antimuslimanska grupa pod nazivom Razumevanje pretnje objavila je prošle godine da se gasi. Grupom je upravljao bivši agent FBI poznat po širenju antimuslimanskih teorija zavere.

Druge grupe su se rebrendirale. Prema SPLC, jedno bivše predstavništvo ACT za Ameriku sada radi kao AlertAmerica.News. Njegov fokus se kreće od jačanja nacionalne bezbednosti do borbe protiv komunizma i američkog marksizma.

Kifer je rekao, iako se centralni fokus grupe možda pomerio sa islamofobije, ona nastavlja da poziva poznate, antimuslimanske govornike na svoje događaje. S obzirom na to da rat u Gazi i dalje besni, oživljavanje islamofobije je nesmanjeno, rekao je Kifer. To će se verovatno promeniti uoči predsedničkih izbora u novembru.

„Pretpostavljam da ćemo ponovo polako videti slabljenje kako ove grupe počnu da pokreću druga pitanja“, rekao je on.

Brajan Levin, kriminolog i istraživač zločina iz mržnje, primetio je da su zločini iz mržnje protiv muslimana porasli poslednjih godina, čak i kada se broj grupa iz mržnje smanjivao. To je zato što je mržnja našla novi dom u mejnstrimu.

"Suština je u tome da se način na koji se udružujemo da bismo izrazili i pojačali mržnju promenio“, rekao je Levin u intervjuu za Glas Amerike.

„Fanatici svih vrsta naći će puno ksenofobije i zavera na mejnstrim platformama".

XS
SM
MD
LG