Linkovi

Rasprava u parlamentu EU: Da li će Šengen preživeti?


I pored činjenice da je EU ojačala svoje vanjske granice, pet evropskih članica uporno nastavlja sa kontrolama na svojim unutrašnjim državnim granicama. To je ilegalna praksa i Evropski parlament to mora glasno reći Evropskom vijeću u Komisiji, poruka je sa današnje diskusije u Parlamentu.

Šengen je dio rješenja, a ne problema, nije Šengen razlog zašto se izbjeglice kreću iz jedne u drugu zemlju, već je to posljedica nepostojanja zajedničke, evropske politike azila, nije Šengen razlog zašto se u Evropi dogadjaju teroristički napadi već činjenica da evropske vlade još uvijek ne žele da dijele i razmjenjuju obaveštajne podatke, čulo se, pored ostalog, u utorak na raspravi o budućnosti zajedničkog evropskog prostora slobodnog protoka ljudi, roba i usluga, gdje niko nije našao pravdanje za uporni nastavak kontrola na unutrašnjim granicama članica Šengena.

"Posljednji produžetak kontrola na unutrašnjim granicama Šengena nema pravnu osnovu i to ću da navedem u svom izvještaju, Komisija je u smjernicama za očuvanje Šengene od prije par godina navela šta treba da se u tom smislu učini, i mi smo učinili, ali države članice su te koje prave problem. Ako nestane Šengen, nestaće i Evropa posvećena svojim gradjanima", poručio je član Evropskog parlamenta Karlos Koeljo.

"Dolazim iz Slovenije i teško mi je vidjeti šta se dešava sa Šengenom u stvarnosti. U situaciji smo gdje pet država članica ima kontrole na državnim granicama preko dvije godine koje su postojeća zakonska praksa. U mojoj zemlji to vidimo ne samo kao političku štetu, štetu nanijetu gradjanima, već i kao ekonomsku štetu. Posljednjih godina smo osnažili ne samo kontrolu na vanjskim granicama Unije, već i na granicama Šengena pa smo bili svjedoci kolapsa sistema na granici izmedju Slovenije i Hrvatske. Sadašnji prijedlog Komisije je da se da legalnost nelegalnoj praksi i ja i Parlament ćemo sve učiniti da se vratimo jasnoj definiciji Šengena, koji je najznačajniji evropski projekat, najznačajniji za naše gradjane", istakla je članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, Tanja Fajon.

U komisiji priznaju da su mjere vanjske kontrole granice vać primjenjene - 1.200 graničara nove agencije već kontroliše morsku i kopnenu granimcu EU sa ostatkom svijeta, ali i priznaju, posredno, da i pored njihovih nastojanja, zadnju riječ imaju države članice.

"Iznad svih logičnih argumenata i objašnjenja, Šengen je simbol same EU. Kao komesar i evropski gradjanin ja sam potpuno opredjeljen da sačuvam i ojačam Šengen, da osiguram da od njega imamo jednake koristi i u budućnosti", rekao je evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Iz Evropskog parlamenta su pozvali da se što prije, još za vrijeme bugarskog predsjedavanja, uvede elektronski sistem ulazaka i izlazaka iz EU, dok sami predsjedavajući, zajedno sa Rumunijom i Hrvatskom, očekuju što skorije zeleno svjetlo za ulazak u prostor Šengena...dok još postoji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG