Linkovi

O rasnim nemirima i u školama


Nemiri u Fergusonu
Nemiri u Fergusonu

Nasilje i nemiri širom zemlje, koji su izbili zbog smrti nekoliko pojedinaca u policijskom pritvoru, te ubistva više nenaoružanih Afroamerikanaca, su za učenike srednje škole Ladu, blizu Sent Luisa u saveznoj državi Mizuri, više od novinskih naslova.

To je glavna tema jednog od časova na kojem studenti otvoreno raspravljaju o policijskoj brutalnosti i rasnim tenzijama.

U učionici na drugom spratu, u srednjoj školi Ladu, u predgrađu Sent Luisa, Vinsent Fluelen predaje lekciju, trenutno važniju od algebre i gramatike. Riječ je o životnoj lekciji za njegove učenike.

“S obzirom na to da su se nemiri u Fergusonu i ubistvo Majkla Brauna praktično dogodili u našem dvorištu, riječ je o našim susjedima, nisam mogao da nastavim da predajem kao ranije. Bilo je potrebno da razgovaramo o nekim stvarima.”

Fluelen kaže da njegov čas multikulturalnih studija ne može samo da pokriva teme poput hrane iz drugih zemalja i imigracije. Na njegov nastavni plan i razgovor sa učenicima više utiču udarne vijesti, koje se često ponavljaju.

“Nevjerovatno je mnogo izvještaja o još jednom Majklu Braunu, Trejvonu Martinu, Eriku Garneru, Tamiru Rajsu – bezbroj njih.”

Fluelen vjeruje da je njegova učionica, na mnogo načina, jedino mjesto gdje ovi učenici različitih rasa i porijekla mogu otvoreno da iznose svoja osjećanja, strahovanja i pitanja o onome što se događa oko njih.

“Djeca imaju pitanja. Očekuju od nas da im pomognemo da razumiju svijet u kojem žive, To radim bez iznošenja ličnih stavova, ali mogu da podstaknem razgovor.”

Riječ je o razgovoru kojeg se, zbog osjetljive prirode problema, mnogi klone, kaže professor na Univerzitetu države Mizuri u Sent Luisu, Brajan Hačinson.

“To je tokom generacija postala tabu tema, gdje smatramo da kao pojedinci ne možemo o tome da razgovaramo na bezbolan i konstruktivan način, zbog kojeg se možda ne bi osjećali kao da smo u opasnosti.”

Fluelen kaže da njegov predmet trenutno nije opcioni. Takođe ističe da je njegov čas sve popularniji među učenicima iako su, kako navodi, pojedini roditelji izrazili zabrinutost u pogledu načina na koji predaje i opisuje pojedine od nedavnih policijskih incidenata.

“Oni koji ne pohađaju ovaj čas, svakako žele da su ovdje.”

Fluelen naglašava da bi želio da ovakvih časova bude više u školama širom zemlje, u nadi da bi to moglo da smanji tenzije i nemire i dovede do većeg razumjevanja između policajaca i zajednica kojima služe i koje štite.

XS
SM
MD
LG