Linkovi

Rasmusen: Smanjenje broja vojnika KFOR-a


Rasmusen: Smanjenje broja vojnika KFOR-a
Rasmusen: Smanjenje broja vojnika KFOR-a

Nakon potpune tranzicije međunarodnih vojnih snaga na Kosovu će ostati oko 2000 vojnika KFOR-a, izjavio je u Prištini generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

"Uprkos političkim konfrotacijama i pojedinačnim incidentima, bezbednosna situacija na Kosovu se i dalje poboljšava", ocenio je Rasmusen nakon razgovora sa komandantom KFOR-a Markusom Bentlerom. On je istakao da će KFOR ostati na Kosovu dokle god je to potrebno da bi, kako je kazao, završili svoj posao do kraja. Generalni sekretar NATO-a je dodao da će, posle potpune tranzicije međunarodnih snaga, na Kosovu ostati oko 2000 vojnika.

Mi smo prvi korak preduzeli u januaru kada smo broj vojnika smanjili na oko 10.000, sledeći korak bi bio smanjenje broja vojnika na oko 5.700, ali još uvek nismo doneli takvu odluku. Sve sledeće odluke biće donete samo na osnovu realne situacije i na osnovu duboke analize vojne i političke situacije”, rekao je Rasmusen.

Rasmusen kao rešenje za trajnu stabilnost na Kosovu i u celom regionu vidi u integraciji u Evropsku Uniju, ali naglašava da je za ostvarenje ovog cilja “potrebna politička hrabrost, kompromis i poverenje među svim zajednicama na Kosovu”.

Komandant KFOR-a Markus Bentler je komentarišući nedavni incident u Zubinom Potoku kada je pucano na KFOR rekao da su ovakvi slučajevi izolovani i da ne narušavaju bezbednosnu situaciju na Kosovu.

KFOR je bio meta, mi ozbiljno razmatramo ovaj slučaj, i ostaćemo odlučni da počinioce pronađemo i privedemo pravdi. Ipak ovaj izolovani slučaj ne menja celokupnu bezbednosnu sitaciju koja je poboljšana”, kazao je Bentler.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmunsen i komandant KFOR-a Markus Bentler posetili su danas i manastir Visoki Dečani, gde su razgovarali sa vikarnim episkopom lipljanskim Teodosijem. Pored Rasmusena na Kosovu su danas boravili i presedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Đanpaolo di Paola i komandant združenih saga NATO-a u Napulju, admiral Mark Ficdžerald.

XS
SM
MD
LG