Linkovi

Rasizam i podele u jednom od najprogresivnijih gradova u SAD


Protest protiv mržnje u Portlandu

Portland u državi Oregon ima reputaciju jednog od najprogresivnijih velikih gradova u Sjedinjenim Državama. Medjutim, on je takodje jedan od najmanje raznolikih. Danas se oporavlja od mržnjom motivisanog dvostrukog ubistva nožem u maju, dok prošlost tog grada sa duboko ukorenjenim rasizmom i podelama, brine imigrante kad je u pitanju njihova sopstvena budućnost.

Grad poznat po svom neobičnom šarmu, Portland u Oregonu ima istorijat rasne podeljenosti. U maju se desio ružni podsetnik na to - ubistvo nožem dvojice muškaraca u vozu od strane belačkog rasiste kada su ustali da brane dve tinejdžerkieod kojih je jedna nosila hidžab.

I mada je otvoreno rasno nasilje relativno retko, mnogi u rastućoj imigrantskoj zajednici u Portlandu kažu da je već dugi niz godina diskriminacija uobičajena.

Preći 102. ulicu i ući u imigrantsku i izbegličku zajednicu je kao preći ratnu zonu. Ne znate kada će neko baciti jaje na vas ili početi da vas vredja”, kaže Džimet Dogo,poreklom iz Čada, direktor organizacije Afrička kuća.

Džimet Dogo
Džimet Dogo

Džimet i njegova porodica, koji žive u Oregonu već gotovo dve decenije, bili su više puta žrtve rasizma, uključujući i incident, ranije ove godine u restoranu Tako bel.

“Dok smo večerali, jedan belac star sedamdesetak godina nam je prišao i rekao, ‘Znate šta volim kod crnaca? Kad se smeju i vidite belu boju na njihovom licu’. Potom je otišao.”

I kako je grad postajao sve manje belački, ekstremne podele su izašle na površinu tokom tog procesa – kaže kriminolog Rendi Blejzak.

To je kao kad naglo skinete flaster - postoji rana koja je tu bila dugo vreme i pomalo zacelila. I onda se desi ovakav incident i na neki način ponovo je otvori, što nas podseća na sav ovaj gnev i bol koji je uvek bio tu.”

Fransisko Agiri je imigrant iz El Salvadora i živi u Portlandu 21 godinu. On kaže da je kao rezultat sve veće raznolikosti u Portlandu rasizam evoluirao, ali nije nestao.

“U vozu, autobusu, primetićete ljude koji vas čudno gledaju jer nije bilo mnogo Latinosa u ovoj oblasti. Bilo je više belaca nego Latinosa kada sam prvi put došao u grad. I malo po malo, njihov broj je počeo da pada. Desilo se to da je netrpeljivost jednostavno skrivena, jer rasizam u Portlandu i dalje postoji.”

Posle ubistava nožem u maju, skupovi obe strane u Portlandu su omogućili stanovnicima da razmišljaju o rasizmu. Medjutim, njihova rešenja su razotkrila duboke razlike u stavu.

“Mi smo naviknuti na to, živimo privilegovani život i ta naša privilegovanost guši gradjane drugih rasa. Moramo da budemo svesni koliko smo saučesnici u tome”, smatra Lesli Harper.

Stanovnica Portlanda Debi Sluder, koja podržava Trampa, misli da to potiče od nedostatka komunikacije.

“To me rastužuje, da do sada nije bilo tako, ali iznenanda izgleda kao da je cela zemlja podeljena. Mi želimo da se ona ponovo ujedini, kao nacija u kojoj ljudi saradjuju.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG