Linkovi

Kosovo za recipročne mere zbog hapšenja Haradinaja


Ramuš Haradinaj

Srbi i Albanci na Kosovu različito tumače najnovije privođenje Ramuša Haradinaja. Analitičar Nenad Maksimović smatra da je to priprema javnosti za početak rada Specijalnog suda, dok njegov kolega Fadilj Ljepaja smatra da je to provokacija Srbije. Međutim i jedni i drugi se slažu da je primena recipročnih mera, kako najavljuju pojedini zvaničnici u Prištini, potpuna besmislica.

Analitičar Nenad Maksimović za Glas Amerike kaže da je "potpuno neozbiljna" najava Edite Tahiri, ministarke za dijalog, da kosovske institucije zbog privođenja Ramuša Haradinaja moraju da deluju recipročnim merama. Po njegovim rečima srpski zvaničnici i politički i bezbednosni su već procesuirani zbog zločina na Kosovu tako da su, kako je kazao, najave Edite Tahiri potpuno nerealne i namenjene za unutrašnju političku podršku. On smatra da privođenje Haradinaja, ima veze sa početkom rada Specijalnog suda za zločine na Kosovu.

"Ovo hapšenje posmatram u svetlu budućih hapšenja koja će se desiti u okviru rada Specijalnog suda na Kosovu, tako da je ovo priprema kosovske javnosti za ono što će se desiti za petnaestak dana. Ukoliko Haradinaj bude zaista uhapšen za ratne zločine na Kosovu, onda će on biti uhapšen od strane kosovskih vlasti ", kaže Maksimović.

S druge strane analitičar Fadilj Ljepaja smatra da je privođenje ne samo Ramuša Haradinaja već i svih ostalih kosovskih zvaničnika i bivših pripadnika Oslobodnilačke vojske Kosova, na osnovu srpskih poternica problem Srbije, a ne Kosova.

"Mislim da svako razuman i u Evropi i ovde mora da shvati da ako Srbija insistira na neko realno krivično delo ili zločin onda je to u redu, ali ne da se igra poternica u kojima traži da joj se izruče komandanti koji su se borili za oslobođenje Kosova", rekao je Ljepaja za Glas Amerike.

I Ljepaja kao i Maksimović smatra je je najava Edite Tahiri o recipročnim merama zbog privođenja Haradinaja potpuna besmislica.

"Nema tu reciprociteta, ljudi se mogu hapsiti samo ako ima dokaza da su počinili neko krivično delo ili neki zločin. Ako kosovske vlasti imaju dokaza da je neko počinio neki zločin, a ne hapse ga onda greše i to se nikako ne može smatrati pametnom politikom tim pre što politika nema šta da se meša u rad pravosuđa", smatra Ljepaja.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je privođenje Ramuša Haradinaja u bilo kojoj zemlji sveta zbog poternice Srbije neprihvatljivo. On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je privođenje Haradinaja još jedan argument zašto Kosovo treba da bude deo međunarodnih institucija.

"Ponosni smo na pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova koji su se borili protiv diskriminišućih zakona i zločinačkog režima Slobodana Miloševića, a to je potvrdio slobodan i demokratski svet kada je pokrenuo kampanju bombardovanja srpskih ciljeva", naveo je predsednik Kosova Hašim Tači.

XS
SM
MD
LG