Linkovi

Ramuš Haradinaj i zvanično preuzeo dužnost kosovskog premijera


Predsednik vlade Kosova, Ramuš Haradinaj (ARHIVA)
Predsednik vlade Kosova, Ramuš Haradinaj (ARHIVA)

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zvanično je danas preuzeo dužnost predsednika Vlade Kosova od svog prethodnika Ise Mustafe. Prvi sastanak kao premijer, Haradinaj je imao sa američkim ambasadorom na Kosovu Gregom Delavijem.

Ceremonija primopredaje dužnosti između Ramuša Haradinaja i Ise Mustafe počela je intoniranjem kosovske himne i dočekom novog premijera uz najviše počasti ispred zgrade Vlade Kosova u centru Prištine.

Primopredaja dužnosti obavljena je u kabinetu premijera, gde je Isa Mustafa Haradinaju predao sažetak onoga što je njegova vlada obavila u protekle tri godine. Svoju dužnost novi predsednik kosovske Vlade Ramuš Haradinaj počeo je razgovorom sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Gregom Delavijem.

Američki ambasador je nakon tog susreta kazao da moraju biti donete važne odluke kako bi Kosovo ostalo na evropskom putu. Delavi je poručio da će Sjedinjene Američke Države nastavljaviti da podržavaju demokratski proces na Kosovu, napredak i uspostavljanje dobrih odnosa sa susedima.

"Naši prioriteti ostaju isti kao i prethodnih nekoliko godina, a to su unapređenje vladavine prava, ekonomski razvoj i regionalna bezbednost. Pozivam sve nove lidere na Kosovu, bilo da su članovi vlade, ministri ili predstavnici parlamenta da na prvo mesto stave interes svoje države“, kazao je Delavi.

Sa novim kosovskim premijerom danas se sastala i specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova. Ona je, kako je nakon sastanka navedeno u saopštenju Kancelarije EU u Prištini, rekla da će Evropska unija novoj vladi pružati kontinuiranu podršku u rešavanju "izazova", poput ekonomije, obrazovanja i vladavine prava.

S druge strane, novi premijer Ramuš Haradinaj zahvalio se EU na doprinosu da Kosovo uspe.

"On je naglasio da će se njegova Vlada fokusirati na implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao ključnog dokumenta kojim se uspostavljaju odnosi između Kosova i EU, i pozdravio pisma ministrima kao sredstvo za pomoć u oblikovanju vladinih sektorskih politika. Haradinaj se obavezao i da će sarađivati sa svim zajednicama na Kosovu kako bi se osećale jednakim i punopravnim članovima kosovskog društva", navedeno je u saopštenju Kancelarije EU u Prištni.

Vlada Kosova na čijem je čelu Ramuš Haradinaj izabrana je u subotu tesnom većinom sa 61 glasom, skoro tri meseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su održani 11. juna.

Novu Vladu podržava i Srpska lista koja je dobila tri ministarska i jedno mesto potpredsednika Vlade.

XS
SM
MD
LG