Linkovi

Rama: Članstvo Crne Gore u NATO istorijski događaj


Premijeri Albanije i Crne Gore, Edi Rama i Duško Marković, tokom susreta u Podgorici
Premijeri Albanije i Crne Gore, Edi Rama i Duško Marković, tokom susreta u Podgorici

Premijer Albanije Edi Rama pozdravio je u ponedeljak odluku američkog Senata da odobri ulazak Crne Gore u NATO, ocjenjujući to istorijskim događajem za Balkan.

"To je istorijski događaj, ne samo za Crnu Goru, već i za čitav Balkan", rekao je Rama novinarima tokom posjete Podgorici.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, istakao da je crnogorsko članstvo u NATO značajno jer "cjelokupna obala Jadranskog i Jonskog mora postaje zona NATO-a".

Marković je najavio da će crnogorski parlament ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u prije majskog samita Alijanse u Briselu, "jer smo obavezni da to uradimo" nakon što taj dokument potpiše američki predsjednik Donald Tramp i ratifikuje ga španski parlament.

On je rekao da očekuje proteste protivnika članstva, te da ih doživljava "kao legitimno ispoljavanje stava u odnosu na opredjeljenje Crne Gore za članstvo u NATO.

Dvojica premijera pozvali su EU da nastavi politiku proširenja, ocjenjujući da će to doprinijeti boljem životu njegovih stanovnika i odagnati nervozu i friustracije zbog krize u EU.

"Kada je EU bila zdrava, mi smo imali problem s našim zdravljem. Sada, kada smo mi dijelom ozdravili, oni imaju odredjenih zdravstvenih problema", rekao je Rama. "Nadam se da će sa obje strane, u bliskoj buducnosti, biti dovoljno zdravlja kako bismo krunisali zajednički proces koji je od životnog značaja, kako za Zapadni Balkan, tako i za EU"

Premijer Albanije izrazio je uvjerenje da će današnja kriza kroz koju prolazi EU biti nova šansa za Uniju, upozoravajući da su "znaci slabosti EU izazvali određenu nervozu i frustraciju, naročito u našem regionu..."

Marković je rekao da primjećuje smanjeno interesovanje EU za Zapadni Balkan, ali i da su lideri regiona od Visokog komesara EU, Johanesa Hana, dobili uvjeravanja da će politika proširenja Unije u regionu nastaviti.

"Vjerujem da će se to i desiti", rekao je Marković, ističući da politika proširenja ne donosi samo članstvo, već treba da obezbijedi i kvalitetniju budućnost i bolji život u regionu Zapadnog Balkana.

Komentarišući problem nastao u vezi demarkacije granice između Crne Gore i Kosova, Marković je rekao da to ne može poremetiti odnose Crne Gore i Kosova.

"Crna Gora je spremna da pruži svaku vrstu podrške Kosovu da bi se taj proces ratifikacije doveo do kraja", rekao je Marković. "Mi smo spremni da pomognemo da se pomognemo u stvaranju političkih uslova da se taj posao završi"

On je rekao da Crna Gora "ne trazi nikakve posebne uslove u vezi sa tim", te da "nema razloga za nervozu.

"Vjerujem da će vlasti Kosova veoma brzo stvoriti uslove za ratifikaciju sporazuma kako bi počeli da se bavimo nekim drugim bilateralnim pitanjima", rekao je crnogorski premijer.

Njegov albanski kolega istakao je da je, "kao treća strana koja nema prevelike veze sa ovim pitanjem" zahvalan crnogorskoj strani za cjelokupan doprinos ovom pitanju, te da se nada da će "uskoro i to biti riješeno onako kako to priliči susjednim zemljama"

Predsjednici Marković i Rama čestitali su srpskom premijeru Aleksandru Vučiću pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji, a crnogorski premijer izrazio očekivanje će Vučić, i kao predsjednik, nastaviti da radi na jačanju bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije, koje je ocijenio "najboljim u posljednjih 20 godina"

Marković i Rama najavili su da će dvije vlade održati zajedničku sjednicu u oktobru, a kao moguće mjesto njenog održavanja crnogorski premijer naveo je albanski grad Skadar.

XS
SM
MD
LG