Linkovi

Rakić: Vučić tražio mirne i nenasilne proteste Srba na Kosovu


Sastanak predsednika i premijerke Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova,Foto: Glas Amerike
Sastanak predsednika i premijerke Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova,Foto: Glas Amerike

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su Srbi sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarali o situaciji na terenu posle uvođenja taksi na robu iz Srbije od 100 odsto i da ih je Vučić pozvao da nastave mirne proteste.

"Upoznali smo predsednika Vučića sa strahom i zabrinutošću sa kojom se suočava srski narod na Kosovu. Takođe smo predsednika upoznali da smo pre dva dana podneli ostavke na mesto gradonačlenika i čuli smo od predsednika da traži od nas mirne, nenasilne i demokratske proteste, bez obzira na sve što Priština bude preduzimala protiv srpskog naroda,” rekao je Rakić novinarima posle sastanka u Predsedništvu Srbije.

On je rekao da su mere Prištine uperene ne protiv Srbije, već protiv Srba na Kosovu, da je cilj da se oni isele i poručio da Srbi druge gradove i zemlju nemaju i da se neće povući kakve god mere Priština bude preduzela.

Upitan da li postoji bojazan da se Severna Mitrovica pripoji Južnoj Mitrovici, Rakić je kazao da to nije prvi put da vlasti iz Prištine "imaju pretenzije da zauzmu i sever", ali da će se Srbi boriti na miran način.

On je dodao da su Srbi ugroženi, da hrane još ima, ali da su rezerve na izmaku i da će se Srbi suočiti i sa problemom nestašice energenata.

Kako kaže, situcija na terenu je alarmanta, mada hrane još ima, ali su zalihe pri kraju, mnogo teže je južno od Ibra, jer stiže hladno vreme.

"Već koliko sutra ćemo se suočiti sa nestašicom energenata, pitanje da li će škole i domovi imati grejanje, jer gradska toplana, na primer, u Kosvoskoj Mitrovici radi na mazut. Pitanje kako će stići energenti,” dodao je Rakić.

Na sastanku kod predsednika je bio i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, kojeg je kosovska policija pokušala da sasluša u okviru istrage za ubistvo Olivera Ivanovića, ali se on po izlasku iz zgrade na Andrićevom vencu nije se pridružio ostalim liderima Srpske liste koji su bili pred medijima.

XS
SM
MD
LG