Linkovi

Nova procedura za lečenje raka prostate


Univerzitet Južne Kalifornije je prvi akademski medicinski centar u Sjedinjenim Državama u kojem odstranjuje rak prostate uz pomoć robotičke tehnologije

Rak prostate je najčešća vrsta kancera kod američkih muškaraca i peti po redu uzrok smrtnosti muškaraca globalno. Neinvazivni način za uklanjanje raka prostate sada je dostupan u Sjedinjenim Državama uz pomoć robotičke tehnologije.

Bret Lindzi zna da je ušao u istoriju.

“Veoma sam srećan zbog nove procedure jer je bila više ili manje neinvazivna, vreme oporavka bilo je mnogo brže i nisu morali da uklone prostatu.”

Institut za urologiju univerziteta Južne Kalifornije je prvi akademski medicinski centar u Sjedinjenim Državama u kojem se koristi robotički fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta, poznatiji kao HIFU (Hajfu).

Američka agencija za hranu i lekove nedavno je odobrila proceduru iako se ona koristi u drugim zemljama za tretiranje raka prostate već oko 10 godina. Uobičajeni tretmani raka prostate uključuju ili uklanjanje čitave žlezde ili zračenje, što bi uticalo na kvalitet života pacijenata i u slučaju da je kancer uklonjen. Hajfu tehnologija prepoznaje samo kancer, cilja ga i odstranjuje.

“Bez opasnosti ili sa neznatnom opasnošću za urinarnu izdržljivost i seksualnu potenciju, a pri tom bez uticaja na kvalitet života osobe” kaže Inderbir Džil sa Univerziteta Južne Kalifornije.

HIFU Procedura je neinvazivna i pacijent može da ode kući istog dana. To je precizna medicina, kaže Robert Barnet iz jedne od kompanija koja je proizvela tehnologiju, Sona Ker Medikal.

“Ovde uzimamo ultrazvučnu energiju oko konkavne ili zaobljene površine i dovodimo to u središnju tačku i tada imamo ogromnu toplotu i možemo da uništimo tkivo.”

HIFU aparat koristi se u Zapadnoj Evropi, Latinskoj Americi i nekim azijskim zemljama ali ne i u zemljama u razvoju.

“Mislim da je u zemljama trećeg sveta, u zemljama u razvoju, to finansijsko pitanje. Te zemlje svakako nemaju sredstva da se posvete zdravstvenoj zaštiti. Njihov fokus je više na sprečavanju zaraznih bolesti”, ističe Barnet.

Ali Barnet kaže da, kada pogledate globalne troškove tretiranja raka prostate, HIFU tehnologija je jeftinija od zračenja i jednostavno može da se primeni i u manje sofisticiranim medicinskim uslovima.

Lekari kažu da im obavljanje te procedure u akademskom medicinskom centru omogućava dalje istraživanje ishoda HIFU procedura, smanivanje bilo kakvih sporednih efekata i usavršavanje tehnologije.

“Da ustanovimo koji molekularni i genetički markeri predviđaju uspešnu ili neuspešnu HIFU proceduru. Koji pacijenti su najbolji kandidati za nju. Kako da ne preteramo sa tretiranjem ili kako da izbegnemo da nedovoljno tretiramo kancer,” navodi Džil.

U međuvremenu, Bret Lindzi će se odmoriti kod kuće, pre nego što krene na poslovni put za manje od nedelju dana.

XS
SM
MD
LG