Linkovi

Lečenje raka - optimizam za budućnost


Mnogi od današnjih uspeha su rezultat više decenija napretka u oblasti genetike, zahvaljujući kojem imamo nova shvatanja biologije i patologije bolesti.

U svom govoru o stanju unije u utorak, predsednik Barak Obama predstavio je novu inicijativu za podsticanje istraživanja u cilju pronalaženja leka za rak. Kako bi saznali šta je potrebno da bi se to i ostvarilo, Glas Amerike razgovarao je sa dvoje istraživača iz Centra za istraživanje raka „Sidni Kimel“ na Univerzitetu Džons Hopkins.

Saopštenje predsednika Obame stiže na početku nove ere u istraživanju raka. Na Univerzitetu Džons Hopkins, naučnici u Centru za istraživanje raka “Sidni Kimel” ostvaruju napredak u toj oblasti. Direktor centra Vilijam Nelson kaže da je budućnost za lečenja raka - svetla.

Mislim da neki od tretmana koje smo razvili u poslednjih pola veka zaista počinju da se isplaćuju i iskreno izgleda da nema granice koliko se to može isplatiti u budućnosti”.

Mnogi od današnjih uspeha su rezultat više decenija napretka u oblasti genetike, zahvaljujući kojem imamo nova shvatanja biologije i patologije bolesti.

Sada poznajemo genom mnogo bolje. Sve je više otkrića o tome koje tačke u našem genetskom sastavu se odnose na rizike kod određenih vrsta raka”, kaže istraživač Elizabet Plac

Ta saznanja omogućavaju lekarima da precizno odrede tretmane i medicinske protokole za svakoj pojedinca.

“Tokom poslednjih deset godina smo u mogućnosti da koristimo tehnologiju kako bi smo ustanovili koji su sve defektni geni u svakom pojedinačnom kanceru i da li možemo da koristimo te informacije kako bi primenili tretman koji bi bio delotvorniji za određenu osobu i to je svakoga dana, sve više moguće”, navodi Vilijam Nelson.

Uprkos optimizmu, mnoge od tih novih terapija su u eksperimentalnoj fazi ili su primenjene u specijalizovanim klinikama u razvijenim zemljama. Za većinu zemalja u razvoju, ta dostignuća su nedostižna i rak je i dalje obeshrabrujući izazov za zdravlje.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se na Afriku, Aziju, Centralnu i Južnu Ameriku odnosi oko 70 odsto svih smrtnih slučajeva na svetu. Ali vremena se menjaju i istraživači se nadaju da će jednog dana postojati lek za sve vrste raka kod svih pacijenata. Taj dan je upravo postao bliži, zahvaljujući podršci nove inicijative američke vlade.

XS
SM
MD
LG