Linkovi

Žugić: Opravdana odluka o poskupljenju


UMnu. Japhet Ndabeni Ncube okukhomishini ebona ngelungelo likazulu.
UMnu. Japhet Ndabeni Ncube okukhomishini ebona ngelungelo likazulu.

Crnogorski ministar finansija u intervjuu za GA rekao da ne očekuje da će poskupljenje goriva dovesti do rasta ostalih cijena i naglasio da su Svetska banka i MMF pozitivno ocijenili mjere fiskalne konsolidacije

Delegacija Crne Gore, na čelu sa ministrom finansija Radojem Žugićem i guvernerom CBCG Milojicom Dakićem, učestvovala je na proljećnom zasijedanju MMF-a i Svjetske banke. U intervjuu za Glas Amerike, Žugić je rekao da su tokom razgovora sa zvaničnicima međunarodnih finansijskih institucija pozitivno ocijenjene mjere fiskalne konsolidacije Crne Gore.

Žugić: „Veoma je teško u otežanim finansijskim okolnostima doći do ovakvih ocjena, ali su predstavnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dali pozitivne ocjene o procesu fiskalne konsolidacije, ali i o potrebi njenog nastavka dominantno kroz elemente koji će se odnositi na podsticajne faze koje će učiniti našu ekonomiju održivijom."

Glas Amerike: Sa zvaničnicima Svjetske banke dogovoreni su i konkretni projekti?

Žugić: „Svjetska banka ovih dana radi sistemsku dijagnostiku koja prethodi strategiji za ekonomiju Crne Gore, a naša ekonomska politika sa svojim mjerama, ciljevima i zadacima je gotovo potpuno kompatibilna sa strategijom koju priprema Svjetske banke. Taj dokument ima za cilj dostizanje održivih i visokih stopa ekonomskog rasta, kao i jačanje konkurentnosti ekonomije. Sve to prethodi procesu zapošljavanja i kvalitetu životnog standarda svih građana Crne Gore."

Glas Amerike: MMF ima ohrabrujuću prognozu rasta crnogorske ekonomije od 4,7 odsto u 2015., što je znatno više od prognoze crnogorske vlade. Na čemu se temelji njihova prognoza?

Žugić:„ Naša projekcija rasta u vladi i u Svjetskoj banci gotovo da su identične. Mislim da su to realne projekcije rasta sa stanovišta potencijala s kojim raspolažemo, ali i nastavka procesa fiskalne konsolidacije. Visoka procjena ekonomskog rasta nametnuće i nama obavezu više, ali to je šansa da dinamiziranjem rasta ekonomije rješavamo ključne ranjivosti i fiskalnog i monetarnog sektora. Znamo da u tom procesu postoje rizici koji se moraju minimizirati i ovo je pravi i jedini način da se taj rizik svede na optimalni i održiv nivo."

Glas Amerike: U Crnoj Gori, odlukom vlade, a zbog izgradnje autoputa, gorivo je skuplje za sedam centi. Da li je to udar na standard građana?

Žugić: Ta odluka je pronašla svoj pravni osnov u fiskalnoj politici s jedne strane, ali i takođe u Zakonu o energtici koji je parlament nedavno usvojio, dajući vlašćenja Vladi da može da donese takvu odluku. Generalno, svako poskupljenje cijena jeste udar na standard građana, ali je ovo prilika u vremenu kada imamo niske cijene goriva, da ostavimo prostor za održiv rast i razvoj. U ovom dijelu se finansiraju segmenti infrastrukture, ali i vrhunski sport u Crnoj Gori. Mislim da je ta odluka opravdana“.

Glas Amerike: Zašto baš to poskupljenje i to od sedam centi?

Žugić: To su kalkulacije izvedene iz studije izvodljivosti finansiranja dijela autoputa. Sa ovim prihodima mi ćemo imati održivo finansiranje autoputa, odnosno njegovu otplatu, ali i podstaći ono što je naš najvažniji proizvod, a to je sport u Crnoj Gori."

Glas Amerike: Da li očekujete da će rast cijena goriva dovesti i do rasta drugih poizvoda i usluga?

Žugić: Uvijek postoji ta međuzavisnost između rasta cijena goriva i drugih proizvoda i usluga, ali ako smo pratili snižavanje cijena goriva u prethodnom periodu, vidimo da se nije adekvatno išlo u drugom pravcu, u dijelu smanjivanja. Tako da ne očekujem da će efekti povećanja cijene goriva uticati na rast ostalih cijena“.

XS
SM
MD
LG