Linkovi

Obama: Spaljivanje Kurana pomaže Al Kaidi


Predsjednik Barak Obama pridružio se pozivima američkih i svjetskih zvaničnika i vjerskih lidera upućenim pastoru Teriju Džonsu sa Floride da odustane od planiranog spaljivanja primjeraka Kurana. Osude tog poteza gotovo su jedinstvene, ali bez većeg uticaja na Džonsa.

Nepopustljivost pastora male crkve na Floridi sada ima dalekosežne posljedice po bezbjednost Amerikanaca širom svijeta.

To je zlatni rudnik Al Kaide za regrutaciju novih članova”, saopštio je predsjednik Barak Obama.

Predsjednik Obama je u intervjuu televiziji EJ-BI-SI pozvao pastora da odustane od obilježavanja devete godišnjice terorističkih napada spaljivanjem primjeraka Kurana.

" Ukoliko me sluša, nadam se da shvata da je ono što namjerava da učini potpuno u suprotnosti sa našim američkim vrijednostima, da je ova zemlja izgrađena na principima vjerskih sloboda i vjerske tolerancije. S druge strane, u praktičnom smislu, kao vrhovni komandant oružanih snaga Sjedinjenih Država, želim da shvati da ovo što planira da uradi može umnogome da ugrozi živote naših mladih vojnika u Iraku i Avganistanu“.

Obama se najnovijom izjavom pridružio brojnim domaćim i međunarodnim osudama kontroverznog plana koji bi, prema mišljenju političkih i vjerskih lidera, mogao da podstakne nasilje širom svijeta i nanese nepovratnu štetu miru.

"Takvi planovi u suprotnosti su sa naporima Ujedinjenih nacija i velikog broja ljudi širom svijeta da promovišu toleranciju, razumjevanje i uzajamno poštovanje kultura i religija”, istakao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun.

Plan pastora Džonsa u suprotnosti sa naporima da se promoviše tolerancija: Ban ki-Mun
Plan pastora Džonsa u suprotnosti sa naporima da se promoviše tolerancija: Ban ki-Mun

Predsjednik Indonezije, najmnogoljudnije muslimanske zemlje na svijetu, pozvao je američkog predsjednika da lično interveniše, dok je Indija zatražila od Sjedinjenih Država da preduzmu odlučne mjere. Širom Pakistana i Avganistana održani su protesti, na kojima su paljene američke zastave.

„Ukoliko muslimani reaguju braneći svoju svetu knjigu koja im je vođa i vodič i koja im je dala život, onda će za to biti odgovorna vlada Sjedinjenih Država“, istakao je sveštenik iz Avganistana Mohamed Ajaz Nejazi.

Pakistanski šef diplomatije, Šah Mehmed Kureši, ocijenio je da su pastorove namjere u suprotnosti sa opštim stavom američkog naroda.

“Kao što je već kazao komandant koalicionih snaga u Avganistanu, general Petreus, pastor ugrožava američke živote u toj zemlji radeći nešto što nije u ničijem interesu. Nadam se da će prevladati zdrav razum i da taj plan neće biti realizovan.”

Najavljeno spaljivanje Kurana podstaklo je jedinstvenu osudu muslimanskih i hrišćanskih lidera u Iraku.

„Ne želimo da fanatizam prevlada ni u jednoj religiji, bilo da je riječ o hriščanstvu, islamu ili judaizmu. Tražimo otvorenost i uspostavljanje dijaloga između svih vjera“, naglasio je starješina crkve Mar Josif Sad Serup,

Taj čin pokazuje zlobu prema islamu. Bilo bi bolje da taj pastor odustane od svoje namjere, kako ne bi izazvao podjele među ljudima, što će njegov potez i učiniti“, smatra imam Hadž Abas Rida Al-Zaidi.

Oštre kritike za sada nisu urodile plodom.

“Nismo uvjereni da bi bilo ispravno odustati”, rekao je pastor Teri Džons.

Džons je međutim kazao dnevnom listu Ju-es-ej tudej da bi bio spreman da ponovo razmotri svoj plan ukoliko bi dobio poziv iz Bijele kuće, Državnog sekretarijata ili Pentagona što se, kako je istakao, još nije dogodilo.



XS
SM
MD
LG