Linkovi

Centar za ulepšavanje obolelih od raka


Šminkanje i nameštanje frizure mogu da izgledaju nevažni, ali, kažu stručnjaci, te stvari mogu da imaju pozitivan uticaj na pacijente.

Rak ne utiče samo na vaše telo već i na vašu psihu. U salonu za ulepšavanje u Centru za lečenje raka u Baltimoru, pacijenti koji su izgubili kosu zbog hemoterapije, kojima se promenio izgled kože ili su imali mastektomiju, u prilici su da dobiju uslugu koja je namenjena poboljšanju njihovog izgleda.

Kozmetolog Merien Keli ulepšava pacijentkinju Gejl Lejfild koja nema kosu zbog hemoterapije.

Kada pogledate sebe svakog dana i vidite osobu koja je bolesna, neprestano ste u ulozi osobe koja je bolesna. Ali ako pogledate sebe i osetite da, iako se suočavate sa ozbiljnom bolešću možete da izgledate normalno, to utiče na vaše samopouzdanje.”

Keli je to naučila iz sopstvenog iskustva. Ona je izgubila sestru tinejdžerku zbog leukemije. Njenoj kćerki bila je uspostavljena ista dijagnoza kada je imala četiri godine, a ubrzo posle toga Keli je ustanovljen tumor na mozgu. Ona je podvrgnuta hirurškoj operaciji mozga koja je trajala 15 sati.

“Shvatila sam da se lečenje ne sastoji samo od lekova. Osetila sam to kao veliki izazov sa vidljivim promenama koje su bile prisutne i bez načina da to promenim.”

Zato je Keli osmislila program koji bi mogao da pomogne pacijentima da se izbore sa teškim medicinskim tretmanom. Ona je počela kao volonter, nudeći besplatno ulepšavanje u lokalnoj bolnici a zatim je, pre oko 10 godina, otvorila svoj Centar za poboljšanje izgleda u bolnici Džons Hopkins. Od tada je osnovala još 16 centara širom zemlje. Centri takođe nude kozmetičke poizvode koji su specijlano napravljeni za pacijente koji imaju rak.

“Osećem se zdravije, srećnije i to je ono što poboljšava moje psihičko stanje.”

Mehran Habibi je onkolog u bolnici Džons Hopkins.

“Operacija, hemoterapija, radijacija - sve to je veoma dugotrajan proces. A u toj borbi, ako pacijent izgleda bolje, ako se oseća bolje i snažnije, to pomaže imunološkom sistemu da se bolje bori sa rakom. Postoji više podataka koji pokazuju da su pozitivna osećanja veoma delotvorna tokom lečenja”.

Gejl Lejfild ima još jedan razlog zbog kojeg dolazi u Centar za ulepšavanje.

“Većina pacijenata koji sede u toj stolici nemaju više kosu i nalazite se među prijateljima. Osećate se mnogo opuštenije.”

Margaret Grant imala je mastektomiju zbor raka dojke. Ona kaže da su joj tehnike za ulepšavanje koje je naučila od Keli veoma pomogle. Osmeh je zajednički imenitelj u Centru za ulepšavanje. Merien Keli kaže da je njen cilj da stigne do što više pacijenata kako bi im pomogla da ponovo vrate osmeh na lice i steknu samopouzdanje.
XS
SM
MD
LG