Linkovi

Putin: Znamo identitet optuženih za trovanje Skripalja


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da njegova vlada zna identitet dvojice muškaraca koje je Britanija optužila za trovanje bivšeg ruskog špijuna.

Rusija je odbacila optužbe Londona da je odgovorna za napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u engleskom gradu Solzberiju.

Putin je rekao da nema ništa "specijalno ili kriminalno" kod dvojice optuženih, za koje je naveo da su civili i da se nada da će "ispričati svoju priču".

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je prošle nedelje da su istražitelji identifikovali dvojicu agenata iz ruske obaveštajne agencije GRU kao odgovorne za napad na Skripalja i njegovu ćerku u martu, i da su protiv njih podignute optužnice za zaveru i pokušaj ubistva.

Britanske vlasti navele su da su osumnjičeni sleteli na aerodrom Getvik dva dana pre napada, a njihovo putovanje od hotela u Londonu do Solzberija je zabeleženo na bezbednosnim kamerama. Iste večeri, dvojica muškaraca poletela su sa aerodroma Hitrou.

Prema pasošima, imena dvojice optuženih su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, ali policija je saopštila da veruje da je reč o lažnim identitetima.

Kanada, Francuska, Nemačka, Britanija i Sjedinjene Države izdali su zajedničko saopštenje u kojem su pozdravili podizanje optužnice protiv osumnjičenih i naveli da veruju u nalaze britanskih istražitelja.

XS
SM
MD
LG