Linkovi

Putin u poseti Srbiji 17. januara


Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi, 2. oktobra 2018.
Arhiva - Predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi, 2. oktobra 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posetiti Srbiju 17. januara. Tokom konferencije za medije sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom Vučić je potvrdio dolazak ruskog predsednika i dodao da nije video nikakve probleme sa "ruske strane" posle pisma predsednika SAD Donalda Trampa.

"Što se tiče ruskih reakcija, nisam ih video. Putina sa radošću dočekujem 17. januara. Nisam imao nikada problema da razgovaram sa njim otvoreno. Ali nisam video probleme sa ruske strane”, rekao je Vučić na pitanje novinara o medijskim navodima o negativnoj reakciji na Trampovo pismo u delu ruske javnosti i, moguće, u pojedinim političkim krugovima.

Vučić je dodao da mu je, ako se misli na reakcije medija, lakše da vidi šta je u srpskim medijima, inače "mnogo teže i gore, nego u ruskim", i ne vidi, kaže, što bi komentarisao ruske medije".

Istakao je i da je Trampovo pismo racionalno, kakvo se i može očekivati od američkog predsednika, budući da su SAD priznale Kosovo.

"Ali, za nas je dobra vest što se zahteva uloga Beograda, a Prištini kaže da mora da se dogovori sa Beogradom",”rekao je Vučić.

On je ponovio da bilo kakav dogovor između Beograda i Prištine nije ni blizu, ali da on neće odustati od traženja kompromisnog rešenja za pitanje KiM, jer je njegovo da se bori za mir, stabilnost i budućnost Srbije.

On kaže da je uvek bolje da sporazum postignemo mi i dođemo do bilo kakvog kompromisnog rešenja, nego da loše rešenje pronađe nas i ponovio stav da Srbija neće dozvoliti ugrožavanje života Srba na KiM.

On je naveo da se Beograd danas nalazi u veoma teškoj situaciji, jer je teško dati racionalan odgovor na iracionalne poteze Prištine, poput povećanja taksi od sto odsto na proizvode iz Srbije.

Vučić je takođe istakao da se nada da će EU i SAD izvršiti značajniji pritisak na Prištinu da povuče mere.

XS
SM
MD
LG