Linkovi

Nova emisija državne televizije Rusije: Putinu s ljubavlju


Arhiva - Vladimir Putin u Sočiju, 1. septembra 2018.
Arhiva - Vladimir Putin u Sočiju, 1. septembra 2018.

Ruska državna televizija često i detaljno izvještava o radu predsjednika Vladimira Putina. No, novi program posvećen njegovom radnom tjednu pokazuje koliko se državna televizija sluganski odnosi prema šefu Kremlja.

Prva emisija emitirana 2. septembra pod nazivom “Moskva. Kremlj. Putin." na državnoj televiziji Rossia predstavila je naporan tjedni raspored ruskog predsjednika i njegovu strast za odnose sa javnošću, kao i to koliko je on u „nevjerojatnoj kondiciji“.

U emisiji je sudjelovao njegov glasnogovornik koji je pričao o Putinovoj "ljubavi" prema drugima, te se i našalio da čak i divlje koze i medvjedi prepoznaju i poštuju ruskog predsjednika.

Program koji TV Rossia oglašava kao tjedni jednostani show vodi Vladimir Solovjov, novinar izuzetno blizak Kremlju koji je prethodno producirao servilne dokumentarce o ruskom predsjedniku.

Nova emisija uslijedila je nakon što je u javnosti opala podrška Putinu zbog kontroverznog vladinog programa o mirovinskoj reformi, odnosno podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu, kojega je predsjednik "blagoslovio“, ali s malim ustupcima.

Kroz emisiju su prodefilirali oni koji podržavaju mirovinsku reformu, a jedan od poslanika je rekao da se predsjednik „nije preplašio preuzimanja“ odgovornosti.​

Najprestižniji gost prve emisije je bio Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov koji je svoga šefa opisao kao fitness fanatika, što Kremlj i inače potencira, ali i što često izaziva podsmjeh brojnih kritičara.

Peskov je rekao da Putin pliva kilometar svaki dan kada mu to dopusti raspored, na što je Solovjov odgovorio da on može tek "hodati " toliko daleko.

'On voli djecu'

"On ima vrlo ljudski, iskreni stav prema djeci, a s tim se ne može varati", rekao je novinar na što je Peskov dodao da "Putin ne voli samo djecu, već sve ljude i da je on vrlo human čovjek“.​

Solovjov je napomenuo da se izraz "human čovjek" obično povezuje s drugim vođom - sovjetskim liderom Vladimirom Lenjinom - premda je Peskov odbacio takvu povijesnu analogiju.

Putinov 'let kroz oluju'

U emisiji je pokazan dio Putinovog posjeta centru za talentiranu djecu u Sočiju. Razgovarajući sa reporterom Pavelom Zarubinom koji je izvještavao o Putinovom posjetu centru, Solovjev je dodao da je predsjednik ”letio kroz oluju” kako bi stigao u Soči. Mogao se vidjeti Putinov razgovor sa mladim sportašima, muzičarima i matematičarima. Jedan od njih je upitao Putina što ga inspirira, a predsjednik mu je odgovorio “uspjeh zemlje”.

Zarubin je raspravljajujući o Putinovoj kondiciji kazao da ne “može shvatiti kako on izdrži takav maratonski raspored”.

Solovjov je obećao pokazati gledateljima na kraju emisije "tajnu predsjednikove fizičke i psihičke kondicije“.

Ispunjavajući to obećanje, objavio je snimke nedavnog odmora Vladimira Putina u regiji Tuva na jugu Sibira, gdje je pješačio s ministrom obrane Sergejem Šojguom i šefom Savezne službe sigurnosti Aleksandrom Bortnikovom.

Čelnik te republike, Šolbana Kara-oola izjavio je kako ga stopala "još uvijek peku od hodanja po planinama“ s Putinom.

'Nema zezanja sa predsjednikom'

Putin nije samo vodio regionalne dužnosnike na planinarenje, već je i želio biti siguran da oni brinu o svojim biračima, moglo se vidjeti u emisiji.

Tako je u showu prikazan jedan rudar u regiji Kemerovo u Sibiru koji predsjedniku kaže da još nije dobio stan koji mu je obećan i na koji ima pravo.

Vidi se fotografija za koju je Zarubin ustvrdio da je "slučajno" snimljena, a na kojoj se vidi da Putin gleda guvernera Sergeja Tsiviljova kako bi provjerio da li on zapisuje telefonske brojeve svakog rudara na sastanku.

Nakon toga je Solovjov iz studija dodao “Uvjeren sam da će biti poziva kako bi se provjerilo da li su obećanja ispunjena. Ne možete se zezati s predsjednikom”.

Šaptač kozama

Govoreći s Peskovom u studiju, Solovjov je izrazio zabrinutost za Putinovu sigurnost tijekom predsjedničkih šetnji u divljini, osobito na mjestima gdje lutaju medvjedi.

Peskov se našalio da čak ni medvjedi ne bi smetali Putinu.

"Što mislite da je medvjed idiot? Ako vidi Putina, naravno da će se pametno ponašati", rekao je on.

Peskov je ispričao da je tokom planinarenja u Tuvi, grupa s Putinom naišla na skupinu divljih koza. Počeli su govoriti tiho kako ne bi preplašili životinje, a onda i glasnije.

"Nisu pobjegle. Nastavile su se kretati pored njega, a netko se našalio: 'vjerojatno su ga prepoznale'", rekao je Peskov. Kasnije se ispostavilo da su Putin i njegove kolege promatrali te koze s broda.

Uspredbe sa Staljinovim kultom

Nova emisije naišla je na brojne kritike, pa i usporedbe sa nekadašnjim sovjetskim liderima. Tako je jedan gledatelj na Twitteru napisao da “Staljinov kult ličnost blijedi u usporedbi sa Putinom”.

Solovjov mu je odgovorio: “To nije istina, ni približno, jer u tom slučaju Vi sigurno ne biste mogli ovo napisati”.

Drugi tviteraš se zapitao da li će sada Rusi svaki tjedan gledati u kakvoj je kondiciji Putin.

U komentaru Dmitrij Kozelev, zamjenik urednika portala Znak.com je napisao da “gledajući ovu emisiju čovjek se mora zapitati: što je ovo? Da li je to pokušaj izgradnje kulta ličnosti, kako su odmah sugerirali neki komentatori."

"O medijima koji su tako radili u vrijeme Lenjina i Staljina ljudi su s podsmjehom i ironjim govorili i u doba Brežnjeva", napisao je Kozelev.

"Teško je zamisliti da bi 2018. - u doba interneta, trolova i sve prisutne ironije - čak i najkonzervativniji dijelovi stanovništva mogli ozbiljno prihvatiti ovakvu emisiju”, dodao je on.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG