Linkovi

Putin i revitalizacija Josifa Staljina


Komunisti nose portrete Josifa Staljina
Komunisti nose portrete Josifa Staljina

Kontroverzno nasleđe sovjetskog lidera Josifa Staljina dobija podsticaj u Rusiji pod Vladimirom Putinom - uprkos Staljinovoj odgovornosti za smrt miliona ljudi

Staljin je sve više hvaljen kao jak lider koji je doneo jedinstvo, imperiju i pobedu Rusiji – imidž, koji bi, kažu analitičari, Putin voleo da ima.

Komunistička partija Rusije slavi rođendan sovjetskog lidera Josifa Staljina – godišnjim ritualom na njegovom grobu na Crvenom trgu u Moskvi.

Danas iskustvo i hrabrost Staljina, njegov genije i talenat treba da bude uzor za sve vladine zvaničnike koji istinski žele da Rusija bude ljubazna, srećna, i istinski suverena“, poručio je Genadij Zjuganov, lider Komunističke partije.

Staljinove pristalice promovišu jednostrano viđenje njegovog nasleđa - kao jakog lidera koji je vodio Sovjetski Savez do pobede u Drugom svetskom ratu i ustao protiv Zapada tokom Hladnog rata.

„Staljin je bio najveći vođa u istoriji Rusije i Sovjetskog Saveza. Nije bilo boljeg lidera posle njega", smatra umetnica Oksana Džuga.

Staljinovi kritičari odbijaju da pređu preko njegovih zločina, uključujući i ubijanje više od milion ljudi u političkim čistkama. Milioni drugih je umrlo u njegovom zatvorskom sistemu gulaga i od masovne gladi.

„Teško je zamisliti nekoga ko je više kršio ljudska prava od Staljina, možda čak je čak ravan Hitleru. On je čudovište, šljam iz pakla. On nije čovek. On je tamna mrlja ruske i svetske istorije“, ističe profesor književnosti Galina Petrova,

Ali u Rusiji pod predsednikom Vladimirom Putinom došlo je do oživljavanja sovjetske ikonografije kao i promocije Staljina, uključujući muzeje, statue, i prikazivanje sovjetskog lidera u pozitivnom svetlu.

Putin ponovo piše istoriju u tom smislu. Samo da bi izgradio svoj imidž kao veoma žilavog i efikasnog lidera, baš kao Staljin“, smatra Andrej Kolesnjikov iz Centra Karnegi u Moskvi,

Kolesnjikov kaže da je Putinova aneksija Krima oživela kod Rusa osećaj imperije. Rusi koji zaborave svoju istoriju, upozorava on, negativce proglašavaju herojima. Ali, rusko javno mnjenje - kaže on – lako se menja i može da se promeni od godine do godine.

XS
SM
MD
LG