Linkovi

Putin se ponovo kandiduje za predsednika


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je u sredu da će kandidovati za novi, šestogodišnji mandat na izborima u martu, na kojima se očekuje njegova ubedljiva pobeda.

Putin je na vlasti najmanje 18 godina, bilo na položaju predsednika ili premijera. Odluku da se ponovo kandiduje objavio je u obraćanju radnicima fabrike automobila GAZ, u Nižnjem Novgorodu.

"Ne mogu da zamislim bolje mesto ili trenutak za ovo. Hvala vam na podršci, kandidovaću se za predsednika", rekao je Putin.

Putinova vlada suočava se sa nizom problema, među kojima su optužbe o korupciji, siromaštvo i loša zdravstvena nega. Rusiji je u utorak zabranjeno i da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, zbog dopinga ruskih sportista tokom Olimpijskih igara u Sočiju 2014. u kojem je učestvovala i država.

Uprkos tome, 65-godišnji Putin i dalje ima podršku od čak 80 odsto, a ključne pristalice su mu radnici i vladini službenici.

Kandidaturu je najavilo i nekoliko Putinovih rivala, ali se ne očekuje da će ozbiljno da ugroze njegove šanse da osvoji četvrti mandat na položaju predsednika.

XS
SM
MD
LG