Linkovi

Putin: Rusija će prihvatiti rezultat izbora u Ukrajini


Ruski predsednik Vladimir Putin na zasedanju Medjunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu
Ruski predsednik Vladimir Putin na zasedanju Medjunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu

Ruski lider je izjavio da njegova vlada saradjuje sa liderima koji su trenutno na vlasti u Kijevu, kao i da će nastaviti da saradjuje sa novom vladom Ukrajine posle izbora 25. maja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija “poštovati” rezultat predsedničkih izbora u susednoj Ukrajini koji se održavaju u nedelju. Govoreći na medjunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je insistirao da njegova vlada saradjuje sa trenutnim vlastima u Kijevu i da će saradjivati sa novim liderima posle izbora. On je, medjutim, dodao da se nada da će neposredno posle izbora uslediti obustavljanje svih vojnih akcija i početak “dijaloga”.

Putin je takodje rekao da su zapadne sankcije protiv Rusije, uvedene posle njene aneksije Krima, imale uticaja na ruska poslovanja, ali je predvideo da će sankcije, na kraju, imati negativni efekat na zemlje koje su ih uvele. On je posebno izdvojio američke sankcije Rusiji, navodeći da je cilj tih sankcija da se ostvari prednost u konkurenciji sa Rusijom na evropskom tržištu.

Ipak, ruski predsednik je izrazio optimizam u pogledu rešavanja krize u Ukrajini i uverenje da će se, na taj način, unaprediti odnosi sa Sjedinjenim Državama.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika, Oleksandr Turčinov, koji se ne kandiduje na predsedničkim izborima, izjavio je u petak da Ukrajinci nikome neće dozvoliti da njihovu zemlju pretvori u “deo post-sovjetske imperije.”

21 kandidat učestvuje na predsedničkim izborima u Ukrajini u nedelju, a u istraživanjima javnog mnjenja vode biznismen, milijarder Petro Porošenko i bivša premijerka Julija Timošenko. Ukoliko niko od njih ne dobije više od 50% glasova, drugi krug je zakazan za 15. jun.
XS
SM
MD
LG