Linkovi

Putin rešava svakodnevne probleme Rusa uživo na TV-u


Arhiva - Posetilac hoda pored TV ekrana tokom obraćanja predsednika Vladimira Putina naciji i odgovaranja na telefonska pitanja, ispred izloga radnje za elektronskom opremom u sibirskom gradu Krasnojarsk, Rusija, 17. aprila 2014.

Vladimir Putin, baveći se životnim standardom na početku novog predsedničkog mandata, trebalo bi da počne da rešava svakodnevne probleme Rusa uživot preko TV-a kasno u četvrak, izdajući uživo naredbe regionalnim vladama i ministrima.

Putin, koji je odneo ubedljivu pobedu na izborima u martu, uzimao je učešće u programu sa telefonskim uključenjima od 2001, koristeći to da predstavi sebe kao nekoga ko odlučno rešava probleme kod kuće, kao i ko odano branio ruske interese na svetskoj sceni.

Politički teatar

Kritičari kažu da je događaj, koji se odigrava nešto pre nego što Rusija ugosti fudbalski Svetski kup, iscenirani deo teatra zamišljenog da smanji pritisak kod Rusa i navede ih da misle da mogu da utiču na birokratski sistem, od vrha do dna.

Putin i njegovi saradnici kažu da je to neophodan način da se odmeri javni sentiment i sazna šta su pravi problemi ljudi.

Ovaj 65-ogodišnji političar iskoristio je taj događaj prošle godine da se obaveže da će iskoreniti sve rasprostranjenije siromaštvo, primajući gotovo 70 pitanja u manje od četiri sata u događaju koji su posmatrači Kremlja opisali kao "car sluša podnosioce peticija".

Ove godine, novinska agencija Interfaks izvestila je da će Putin nastaviti uobičajeno komuniciranje iz studija, da će primati tekstualna i video pitanja preko više TV monitora i da će u realnom vremenu izdavati naredbe lokalnim vlastima i ministrima kojima je rečeno da budu na svojim radnim mestima kada događaj počne, u 9 sati po Griniču.

1,4 miliona pitanja

Građani su poslali 1,4 miliona pitanja, javila je ruska novinska agencija, od kojih su mnoga vidljiva na specijalno sajtu koji je pripremljen za događaj.

Pitanja se objavljuju pre događaja, uključujući i ona u kojima ljudi pitaju Putina da li planira da se sastane sa predsednikom SAD Donaldom Trampom ove godine, da li se odnosi sa Zapadom mogu popraviti u skorije vreme, kako planira da suzbije siromaštvo i zašto cene goriva rastu tako brzo.

Putin, koji je na početku novog šestogodišnjeg mandata, uvek odgovara na pitanja o spoljnoj politici, koja obično koristi da napadne Zapad sa kojim su odnosi Moskve na posthladnoratovskom minimumu.

Ove godine, očekuje se da će se fokusirati više na domaće teme, zato što je rekao da je glavni prioritet njegovog četvrtog mandata povećanje životnog standarda kroz oštro povećanje ulaganja u socijalu i infrastrukturu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG