Linkovi

Putin razočaran novim sankcijama SAD


Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je razočaran najavom da bi SAD mogle da pooštre sankcije Rusiji, ali I da je prerano govoriti o recipročnim merama. Smatra i da je odluka o sankcijama štetna i da će zakomplikovati rusko američke odnose.

Senat je ove nedelje izglasao pooštravanje sankcije Rusiji zbog pokušaja da utiče na američke predsedničke izbore. Taj predlog još mora da odobri i Predstavnički dom Kongresa, a potom i da ga potpiše predsednik Tramp. Bela kuća se nije izjasnila o tome da li će Tramp potpisati takav zakonski predlog. Ipak, državni sekretar Reks Tilerson upozorio je da bi pojedine mere mogle da prekinu dijalog sa Moskvom i zatražio od Kongresa da Trampovoj adminisatraciji da prostora za pojačavanje pritiska na Rusiju, ako to bude potrebno.

Republikanski senator Džon Mekejn, vodeći kritičar Rusije u Senatu, nakon što je izglasano pooštravanje sankcija rekao je da nema vremena za gubljenje i da SAD treba da pošalju snažnu poruku Putinu – da neće tolerisati napad na demokratiju.

Putin je, s druge strane, umanjio značaj predloženih sankcija, I rekao da će Rusi morati nešto da prilagode ili nešto dodatno da urade, ali da nove sankcije ne vode zastoju niti kolapsu u Rusiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG