Linkovi

Putin razočaran novim sankcijama SAD


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je razočaran najavom da bi SAD mogle da pooštre sankcije Rusiji, ali I da je prerano govoriti o recipročnim merama. Smatra i da je odluka o sankcijama štetna i da će zakomplikovati rusko američke odnose.

Senat je ove nedelje izglasao pooštravanje sankcije Rusiji zbog pokušaja da utiče na američke predsedničke izbore. Taj predlog još mora da odobri i Predstavnički dom Kongresa, a potom i da ga potpiše predsednik Tramp. Bela kuća se nije izjasnila o tome da li će Tramp potpisati takav zakonski predlog. Ipak, državni sekretar Reks Tilerson upozorio je da bi pojedine mere mogle da prekinu dijalog sa Moskvom i zatražio od Kongresa da Trampovoj adminisatraciji da prostora za pojačavanje pritiska na Rusiju, ako to bude potrebno.

Republikanski senator Džon Mekejn, vodeći kritičar Rusije u Senatu, nakon što je izglasano pooštravanje sankcija rekao je da nema vremena za gubljenje i da SAD treba da pošalju snažnu poruku Putinu – da neće tolerisati napad na demokratiju.

Putin je, s druge strane, umanjio značaj predloženih sankcija, I rekao da će Rusi morati nešto da prilagode ili nešto dodatno da urade, ali da nove sankcije ne vode zastoju niti kolapsu u Rusiji.

XS
SM
MD
LG