Linkovi

Putin najoštrije osudio napad u Siriji


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je napad koalicije predvođene SAD u Siriji i ocenio da kao kršenje međunarodnog prava.

U izjavi na sajtu Kremlja, Putin je nazvao vazdušne udare "aktom agresije na suverenu vladu" i optužio SAD za pogoršanje humanitarne krize u zaraćenoj Siriji.

Putin je pozvao na hitan sastanak UN na kojem će se raspravljati o napadu.

"Trenutna sitacija i eskalacija u Siriji ima veoma štetan uticaj na ceo sistem međunarodnih odnosa", rekao je Putin.

"Istorija će sve staviti na svoje mesto. Vašington već snosi ogromnu odgovornost za krvave represalije protiv Jugoslavije, Iraka i Libije", rekao je Putin.

Koje hemikalije?

Putin je rekao da su ruski eksperti otputovali u Dumu, gde se navodno dogodio napad hemijskim oružjem, i da nisu našli dokaze da je upotrebljen hlorin ili bilo koji drugi otrovni gas.

Ruski lider se požalio da SAD i njihovi saveznici "cinično" nisu sačekali nalaze nezavisnih istražitelja iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja, koji su stigli u Siriju.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su napadi koalicije predvođene Amerikom izbegli da udare ruske baze u Siriji, u gradovima Tartus i Hmaimim i da odbrambene vazdušne snage nisu raspoređene.

Mediji u Rusiji su objavili da su snage sirijske vlade u odbrani koristile sovjetski sistem vazdušne odbrane, star skoro 30 godina.

Ministarstvo odbrane je optužilo Vašington za "udare na vojnu i civilnu infrastrukturu" i predložilo da Moskva pomogne Damasku u jačanju odbrambenih snaga.

Diplomatski kanali

Uprkos oštroj retorici, ima znakova diplomatije u senci. U snimku ambasade SAD u Moskvi, ambasador Džon Hantsmen je rekao da su SAD komunicirale sa Rusijom kako bi umanjile opasnost izbegle eventualne ruske civilne žrtve.

"Ovo nije sukob supersila, već oko principa da se koristi hemijsko oružje - što je nedopustivo", rekao je Hantsmen.

"I dalje smatramo da je prava stvar da sarađujemo sa Rusijom", kaže američki ambasador.

XS
SM
MD
LG