Linkovi

Putin negira mešanje Rusije u izbore u SAD, nada se "normalizaciji odnosa"


Vladimir Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare
Vladimir Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je navode o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore I rekao da takve optužbe šire protivnici Donalda Trampa kako bi umanjili njegov legitimitet. Na redovnoj, godišnjoj, maratonskoj konferenciji za novinare u Moskvi, Putin je istakao da se nada da će se odnosi Rusije I SAD normalizovati.

Američke obaveštajne agencije zaključile su da je Vladimir Putin rukovodio kampanjom čiji je cilj bio da se utiče na rezultat izbora u SAD, odnosno da se podrži pobeda Trampa nad Hilari Klinton. Tramp je odbacio navode da je njegov izborni štab bio u dosluhu sa Rusijom.

Vladimir Putin kaže da je zabrinut zbog toga što se SAD povlače iz sporazuma o kontroli naoružanja I ističe da će Rusija nastaviti da poštuje te dogovore. Ruska vojska će se razvijati u skladu sa svojim potrebama I neće ulaziti u trku o naoružanju sa SAD, zaključuje predsednik Rusije.

Kada je reč o Severnoj Koreji, Putin ocenjuje da bi upotreba sile od strane SAD imala “katastrofalne posledice”. Rusija ne prihvata Severnu Koreju kao nuklearnu silu, ali istovremeno okrivljuje SAD što su provocirale Pjongjang da razvije nuklearni program.

Odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da Rusiji zabrani učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji – Putin ocenjuje kao politički motivisanu.

Ruski lider je rekao I da njegova zemlja treba da ima kompetitivniji politički sistem I da će na narednim izborima učestvovati kao nezavisni kandidat, a ne kao kandidat Jedinstvene Rusije. Na mestu predsednika ili premijera Rusije Putin je od 1999.

XS
SM
MD
LG