Linkovi

Putin: NATO instrument američke spoljne politike


Ruski predsednik Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu
Ruski predsednik Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je američke poslovne lidere da pomognu u poboljšanju američko-ruskih odnosa koji su, prema njegovim rečima "dostigli najnižu tačku od hladnog rata".

U obraćanju na medjunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je takođe nastojao da ublaži strahovanja povodom odluke američkog predsednika Trampa da povuče SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma i pozvao svetske lidere da saradjuju sa američkim predsednikom po tom pitanju. Ruski lider je dodao da je Pariski sporazum “okvirni dogovor” koji bi mogao da bude revidiran kako bi obaveze Sjedinjenih Država unutar dogovora bile modifikovane. Putin je takodje rekao da je NATO “instrument američke spoljne politike, koji se približava ruskim granicama”.

On je ipak izrazio spremnost da udruži resurse sa aliiansom u borbi protiv terorizma, rekavši da će Rusija saradjivati na tom planu ako NATO bude spreman da deluje konstruktivno. Ruski predsednik je takodje ponovo negirao da se Moskva mešala u američke predsedničke izbore prošle godine, rekavši da tvrdnje o tome ne sadrže ništa konkretno, već samo pretpostavke.

On je, medjutim, pozvao prisutne američke poslovne lidere da pomognu u obnavljanju normalnog političkog dijaloga i poboljšanju odnosa Moskve i Vašingtona.

XS
SM
MD
LG