Linkovi

Putin naredio "humanitarnu pauzu" u ruskim vazdušnim udarima u Siriji


Bolnica u opkoljenom gradu Dumi u blizini Damaska.
Bolnica u opkoljenom gradu Dumi u blizini Damaska.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je uvođenje "dnevne humanitarne pauze" u ruskim vazdušnim udarima na sirijske pobunjenike - petočasovni prekid napada koji omogućava civilima da pobegnu od sukoba u blizini Damaska.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da će ruski vazdušni udari biti obustavljeni između 9 sati ujutru i 2 popodne po lokalnom vremenu "s ciljem izbegavanja civilnih žrtava."

Putinova naredba saopštena je dva dana posle nestabilnog početka jednomesečnog prekida vatre širom Sirije, koje je zahtevao jedinstveno Savet bezbednosti UN. Borbe su nastavljene u istočnoj Guti nadomak prestonice Damaska, gde je u ponedeljak poginulo najmanje 10 ljudi, navode aktivisti, dok se vazdušni napadi i bombardovanje nastavljaju.

Ruski bombarder Tu-95 nadleće Siriju (arhivski snimak)
Ruski bombarder Tu-95 nadleće Siriju (arhivski snimak)

Francuski predsednik Emanuel Makron u telefonskom razgovoru je rekao ruskim predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je "duboko zabrinut" zbog trenutnih vazdušnih udara na civile i bolnice u istočnoj Guti koju drže pobunjenici.

Međutim, francuski lider je takođe pozvao Erdogana da okonča vazdušne udare Ankare u Afrinu u severnoj Siriji, koje je Turska pokrenula prošlog meseca protiv paravojnih jedinica sirijskih kurda, koje Ankara smatra "terorisitčkom grupom" i saveznikom kurdskih poubnjenika koji se bore protiv turske vlade proteklih 30 godina. U nedelju, Turska je saopštila da primirje koje je dogovoreno u Ujedinjenim nacijama neće uticati na operacije u severnoj Siriji.

Sirijska državna novinska agencija i Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sedištem u Britaniji, navode da je u turskim napadima rano jutros poginulo petoro ljudi. Opservatorija dodaje da je među žrtvama dvoje dece u selu Jalan Kuz.

I Damask i Opservatorija za ljudska prava saopštili su da je u jučerašnjim vazdušnim udarima koalicije koju predvode SAD na područje pod kontrolom Islamske države u istočnom delu Sirije ubijeno najmanje 25 ljudi, uključujući sedmoro dece i šest žena.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, izjavio je da rezolucije koje objavljuje Savet bezbednosti "imaju smisla samo ako se efikasno primenjuju." On je naglasio da Sirijci u opkoljenom području istočne Gute "ne mogu da čekaju" na humanitarnu pomoć.

XS
SM
MD
LG