Linkovi

Putin u poseti Siriji, najavio povlačenje ruskih trupa


Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin (L) u zagrljaju sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom u rezidenciji Bokarov Ručej odmaralištu na Crnom Moru u Sočiju, Rusija, 20. novembra 2017.
Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin (L) u zagrljaju sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom u rezidenciji Bokarov Ručej odmaralištu na Crnom Moru u Sočiju, Rusija, 20. novembra 2017.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u ponedeljak da će narediti svojoj vojsci da povuče "značajan deo" ruskih snaga iz Sirije.

On je izdao saopštenje tokom iznenadne posete ruskoj vojnoj vazdušnoj bazi u provinciji Latakija, gde se susreo i sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Ruske snage uključile su se u sirijski konflikt na kraju 2015. godine, kao podrška Asadovoj vojsci.

Putin je rekao u ponedeljak da su ruske i sirijske snage porazile "većinu borbeno spremne grupe međunarodnih terorista", što se odnosilo na grupu Islamska država.

Sirijski državni mediji javljaju da se Asad zahvalio Putinu zbog ruske uloge u borbi protiv terorizma u Siriji i da sirijski narod neće zaboraviti šta je ruska vojska postigla.

Rusija planira da zadrži vazdušnu bazu Hemeimem, kao i mornaričko postrojenje u Tartusu.

Ovo je prva Putinova poseta Siriji, i upriličena je na njegovom putu u Kairo.

Ruska intervencija u Siriji pomogla je stabilizaciji Asadovih napora da se poraze pobunjenici koji se od 2011. godine bore da ga skinu sa vlasti. Konflikt je započeo kada je vlada žestoko suzbila mirne proteste, što je kasnije odvelo zemlju u građanski rat, koji je uključio i pojavu Islamske države na velikom delu terotirije istočne Sirije.

Snage koje se bore protiv Islamske države ostvarile su veliki uspeh u protekloj godini kako u Iraku, tako i u Sirji, uključujući potiskivanje militanata iz njihovih glavnih uporišta u Mosulu u Iraku i Raki u Siriji. Sjedinjene Države predvode svoju koaliciju vojski koje izvode vazdušne udare i obezbeđuju drugu podršku borcima na zemlji u obe zemlje.

Nekoliko inicijativa da se dođe do produktivnih mirnovnih razgovora o okončanju borbi u Siriji pokazale su se neuspešnim, dok su milioni ljudi napustili svoje domove. Najznačajniji pokušaj u naporima da se ispregovara mir u toku je u Ženevi, predvođen Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG