Linkovi

Putin otkazao posetu Francuskoj


Predsednici Francuske i Rusije, Fransoa Oland i Vladimir Putin (arhivski snimak)
Predsednici Francuske i Rusije, Fransoa Oland i Vladimir Putin (arhivski snimak)

Francuski funkcioneri su danas saopštili da ruski predsednik Vladimir Putin neće doputovati u posetu Francuskoj naredne nedelje pošto je predsednik Fransoa Oland insistirao da se njihov sastanak fokusira isključivo na Siriju. Putin je trebalo da otputuje u Pariz 19. oktobra u posetu koja bi obuhvatila i otvaranje nove pravoslavne crkve.

Tokom današnjeg govora u Savetu Evrope u Strasburu, Oland je rekao da je spreman da razgovara sa Putinom, ali da to mora da bude suštinski razgovor o miru u Siriji.

“Ja zato verujem da je dijalog sa Rusijom neophodan. Ali on mora da bude čvrst i otvoren. U suprotnom nema mu mesta. U suprotnom sve je lažno. Stoga, spreman sam u svakom momentu da se sastanem sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Medjutim to bi bilo u slučaju da imamo mogućnost da pomognemo u postizanju mira u Siriji, obustavljanju bombardovanja i proglašenju primirja.”

Oland se obratio parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na jesenjoj plenarnoj sednici. Putin je odložio sastanak na kojem je trebalo da se razgovara o Siriji u jeku rastućih diplomatskih tenzija izmedju dve zemlje.

Olandov predstavnik za štampu je saopštio da Rusija želi da Putin dodje u posetu kasnije. Do ove promene dolazi pošto je francuski ministar inostranih poslova Žan Mark Ero rekao da bi Rusija mogla da se suoči sa optužbama za zločine protiv čovečnosti zbog bombardovanja sirijskog grada Alepa.

XS
SM
MD
LG