Linkovi

Putin čestitao Đukanoviću pobjedu


Ruski predsednik Vladimir Putin (arhivski snimak)
Ruski predsednik Vladimir Putin (arhivski snimak)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, čija se zemlja otvoreno usprotivila prošlogodišnjem prijemu Crne Gore u NATO, čestitao je u utorak novom crnogorskom predsjedniku, Milu Đukanoviću, pobjedu u prvom krugu izbora održanih u nedjelju, saopštila je vladajuća crnogorska Demokratska partije socijalista.

"Poštovani gospodine Đukanoviću, čestitam Vam izbor na dužnost Predsjednika. Smatramo da bi razvoj rusko-crnogorskih odnosa u duhu tradicionalnog prijateljstva bio u skladu sa interesima naroda obje zemlje", naveo je Putin u čestitki koju je DPS dostavio medijima.

Čestitka ruskog predsjednika Đukanoviću mogla bi da znači otopljavanje odnosa dvije države, koji su zahladili kao nikada u istoriji nakon odluke Crne Gore da pristupi NATO-u i optužbi Podgorice da je Moskva orkestrirala pokušaj državnog udara koji je uključivao i ubistvo Đukanovića.

Ruski zvaničnici su više puta demantovali tadašnje optužbe crnogorskih zvaničnika, optužujući Đukanovića i Zapad da proizvode “antirusku histeriju” u Crnoj Gori, koja je ispoštovala odluke svojih novih zapadnih saveznika o sankcijama Rusiji zbog Ukrajine i Sergeja Škripalja.

Politički analitičar Zlatko Vujović rekao je u izjavi za Glas Amerike da se “čini da Rusija, nakon neuspjeha u radikalnijim pokušajima da dovede svoje favorite na vlast u Crnoj Gori i regionu, okreće mekšem pristupu koji ima sa nekim drugim zemljama NATO, kako bi na taj način pokušala da povrati politički uticaj koji je imala”.

“Može se reći da takvo otopljavanje odgovara i Đukanoviću, kome će taj umanjeni pritisak od strane Moskve koristiti u pregovima sa EU”, rekao je Vujović.

XS
SM
MD
LG