Linkovi

Put u Diznilend i stan za buđenje poreske svesti u Srbiji


Arhiva (AP Photo/Disney HO, file)

Prvog dana 2017. zvanično je počela Godina borbe protiv sive ekonomije, a jedna od aktivnosti je i nagradna igra prikupljanja fiskalnih računa i slipova u kojoj građani mogu da osvoje vredne nagrade, saopštilo je ministarstvo finansija.

U nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", svako ko sakupi najmanje deset fiskalnih računa može da se nada vrednim poklonima, poput putovanja u zemlji i inostranstvo, automobila ili stana u Beogradu.

Neki od naslova u medijim u Srbiji "Vlada priprema lutriju" i "Država vas vodi i Diznilend" dosta govore o srpskom osećaju odgovornosti kada je naplata poreza u pitanju, a i ovdašnjoj vladi. No, utisci su uglavnom pozitivni na ovaj potez vlade, zamera se jedino što je nagrada put u inostranstvo i da se manje promoviše Srbija kao turistička destinacija. Neki komentari idu i dalje od toga, pominjući da mi u Srbiji već i živimo u Diznilendu.

I ono što se uvek javlja kao glavni problem su tezge na lokalnim pijacama i prodavci kineske robe gde je gotovo nemoguće dobiti fiskalni račun. U prilog ovome govore komentari kao što je ovaj - " Siva ekonomija se ne suzbija na ovaj način. Ja ću i dalje kupovati plazma keks na kvantaškoj pijaci, zato što je jeftiniji za 20 posto , nego u prodavnici, " kaže neko ko se potpisao kao Pobeda Ns.

Jedan od razloga za nepoverenje u poreski sistem u zemlji možda i leži u listi najvećih dužnika u Srbiji koju uglavnom čine kompanije u državnom vlasništvu. Takvo stanje je nepromenjeno skoro deceniju, a malo se čini da bi se ovakva situacija rešila. Poreska uprava Srbije objavila je spisak najvećih dužnika na kraju juna ove godine. Preduzeće Zastava oružje iz Kragujevca sa dugom od 8,19 milijardi dinara je najveći dužnik među preduzećima koja su u postupku konverzije vlasništva.

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica sa dugom od 6,45 milijardi dinara je najveći dužnik među firmama koje su u postupku privatizacije, dok je Beobanka čiji je dug 31,57 milijardi najveći dužnik među firmama u stečaju.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje su ove godine usvojene u Skupštini Srbije građani, privrednici i preduzetnici više ne moraju da strahuju od visokih kazni za kašnjenje u plaćanju poreza, jer su one od 2016. deset puta manje. Kašnjenjem u plaćanju poreza, do danas, građani su rizikovali da plate kaznu od 50.000 dinara, a sada je taj iznos smanjen na 5.000 dinara. Za vlasnike firmi, ranije je bila predviđena kazna od 150.000 dinara, a sada je 100.000 dinara.

Ali i pored svega, za prvih 11 meseci ove godine Poreska uprava naplatila je za 55,8 milijardi dinara više budžetskih prihoda od planiranih. Ostvarena je naplata od ukupno 767,4 milijarde dinara, a očekivalo se da ovaj iznos bude 711,6 milijardi. Zabeležen trend rasta naplate javnih prihoda možda ipak govori u prilog osvešćivanju srpskog mentaliteta kada je plaćanje poreza u pitanju.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da će nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa biti samo jedna u nizu aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom za borbu protiv sive ekonomije, a koja treba da doprinese razvoju svesti da se novac od plaćenog poreza vraća građanima.

Brbnabić je objasnila da je skupljanje računa počelo 1. januara, a slanje će početi od 1. februara i svaki račun mora da bude na iznos od najmanje 100 dinara.

Koverte za slanje računa biće besplatne i moći će da se preuzmu u filijalama Pošte Srbije, a na njima će već biti odštampan poštani fah na koji treba da šalju kovertu. Treba popuniti lične podatke - ime, prezime, adresu stanovanja, lični broj i kontakt telefon.

Organizatori nagradne igre su Ministarstvo finansija u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a podršku pružaju i Poreska uprava, Državna lutrija Srbije i Republički sekretarijat za javne politike.

XS
SM
MD
LG