Linkovi

Pusić: Crna Gora spremna za NATO


Grupa ministara zemalja članica Evropske unije i ministarka inostranih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, u pauzi sednice u Briselu (arhivski snimak)
Grupa ministara zemalja članica Evropske unije i ministarka inostranih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, u pauzi sednice u Briselu (arhivski snimak)

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske kaže da Zagreb zagovara ulazak Crne Gore u vojnu alijansu i da se nada da će samit NATO-a u septembru biti samit proširenja - bar u slučaju Crne Gore.

Ključna tema danas započetog skupa ministara spoljnih poslova NATO-a je kriza u Ukrajini i ruska aneksija Krima, što se u sjedištu NATO-a tumači kao pokušaj Kremlja da ponovo iscrtava hladnoratovske granice razdvajanja u Evropi. Kada je riječ o septembarskom NATO samitu, bezbjednosna klima bi mogla prevagnuti na stranu zagovornika NATO proširenja, vjeruje šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, naglašavajući da Zagreb snažno zagovara ulazak Crne Gore u vojnu alijansu.

Dvodnevni skup ministara spoljnih poslova NATO počeo je danas u Briselu, ne ostavljajući dvojbe o čemu će se najviše razgovarati – dakle, krizi u Ukrajini. Drugog dana skup će biti proširen partnerskim zemljama i aspirantima za NATO članstvo, koji, barem neki od njih, pamte obećanje sa prošlog samita Alijanse u Čikagu da će naredni samit, koji se planira za početak septembra ove godine u Velsu, biti samit proširenja. Obećanje je novom bezbjednosnom krizom opet postalo aktuelno, a odnosi se konkretno na jednog kandidata, Crnu Goru.

"Ne znam da li će to promijeniti i dosta tvrdi stav koji je do sada bio na snazi da samit u Velikoj Britaniji u rujnu neće biti samit proširenja. Mi smatramo da bi trebao biti samit proširenja, barem u jednom slučaju, odnosno u slučaju Crne Gore koja je po svemu de facto, po našem mišljenju, spremna za članstvo a čije članstvo bitno doprinosi sigurnosti Mediterana pa i našeg Jadrana kao dijela Mediterana”, navela je ministarka spoljnih poslova Hrvatske, Vesna Pusić.

Konačna odluka NATO članica o Crnoj Gori biće poznata na septembarskom samitu a ovisiće, u najvećoj mjeri, od ukupnih reformi zemlje - od reforme odbrane, do vladavine prava i jasnih rezultata borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
XS
SM
MD
LG