Linkovi

Portoriko nije platio dug


San Huan, Portoriko
San Huan, Portoriko

Prvi put u poslednjih 117 godina, od kada je američka teritorija, Portoriko nije isplatio ratu duga u iznosu od 58 miliona dolara.

Vlada te američke teritorije potvrdila je da nije ispunila svoje finansijske obaveze u roku, koji je istekao u subotu.

Zvaničnici Portorika upozorili su u petak da neće uspeti da plate ratu duga zato što zakonodavci nisu odvojili sredstva, ali su takođe istakli da smatraju da to ne bi trebalo smatrati neispunjavanjem obaveza. Teritorija je umesto rate od 58 miliona juče uplatila samo 628 hiljada dolara.

Guverner Portorika Alehandro Garsija Padilja šokirao je investitore kada je junu rekao da je ukupan dug tog ostrva - koji iznosi 72 milijarde dolara, nemoguće isplatiti i da je neophodno restrukturiratio ga.

Portoriko za razliku od američkih saveznih država nema pravo da se prijavi za zaštitu od poverilaca kroz bankrotstvo i na taj način restrukturira dug, ali su senatori Čarls Šumer i Ričard Blumental nedavno predstavili nacrt zakona, kojim bi se Portoriku omogućilo da podnese zahtev za bankrotstvo pod sudskim nadzorom.

Portoriko je u recesiji još od 2005, od kada je američki Kongres ukinuo poreske olakšice, koje su imale cilj da privuku investicije. Od tada, teritorija pozajmljuje novac da bi uspela da opstane.

XS
SM
MD
LG