Linkovi

Pucnjava u školi na Krimu, učenik ubio 19 osoba


Ekipe hitne pomoći na mestu napada u krimskom gradu Kerču
Ekipe hitne pomoći na mestu napada u krimskom gradu Kerču

Najmanje 19 osoba je ubijeno, a desetine povređene u pucnjavi u jednoj školi na Krimu, saopštili su ruski zvaničnici.

Napadač, identifikovan kao 18-godišnji Vladislav Rosljakov otvorio je vatru na učenike Politehničke škole u gradu Kerč, a zatim izvršio samoubistvo, naveli su istražitelji. Saopšteno je i da je tokom napada aktivirana eksplozivna naprava u školskoj kafiteriji.

Među ličnim stvarima osumnjičenog kasnije je pronađena i druga eksplozivna naprava, koja je deaktivirana, prenela je novinska agencija RIA, pozivajući se na izjave zvaničnika.

Još nije poznat motiv za napad, koji je sličan masovnim pucnjavama koje su izvršili učenici u američkim školama.

Veliki broj žrtava su učenici, koji su imali prostrelne i rane od šrapnela.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine, što je dovelo do međunarodne osude i zapadnih sankcija, ali u tom regionu od tada nije bilo većeg nasilja.

Učenici i osoblje škole opisivali su haotične scene posle napada koji je, kako su saopštili, počeo eksplozijom, posle čega je usledila pucnjava.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom susreta sa egipatskim predsednikom u Sočiju, da će "motivi za napad biti pažljivo istraženi".

"Tela dece svugde"

Direktorka škola Olga Grebenjikova rekla je da je po ulasku u zgradu, posle napada zatekla "tela dece svugde".

"Ušli su pet ili deset minuta nakon što sam izašla. Razneli su sve u hodniku, letelo je staklo. Zatim su bacali neku vrstu eksploziva, i popeli se na drugi sprat sa puškama, otvorili vrata kancelarije i ubili sve koje su zatekli", kazala je Grebenjikova za krimske medije.

Ubrzo nakon napada, ruski zvaničnici saopštili su da istražuju da li je reč o terorizmu, dok su se na mestu napada mogla videti i oklopna vozila. Međutim Ruski istražni komitet, saopštio je kasnije da nije reč o terorizmu, već o masovnom ubistvu.

Anastasija Jenšina, 15-godišnja učenica, kaže da je bila u toaletu na prizemlju, kada je čula eksploziju.

"Izašla sam i svugde su bili prašina i dim, nisam mogla da razumem šta se događa. Svi su počeli da trče, rekli su nam da napustimo zgradu. Videla sam jednu devojčicu kako leži, zid je bio prekriven krvlju. Zatim su svi počeli da se penju preko ograde, a eksplozije su još odjekivale", navela je Jenšina za agenciju Rojters.

Još jedan učenik, Sergej, rekao je da je napuštao zgradu kad je odjeknula prva eksplozija, a da ih je bilo još više kasnije.

XS
SM
MD
LG