Linkovi

Pucnjava u crkvi u Nešvilu; jedna osoba ubijena, sedam povređeno


Mesto napada, fotografija @MNPDNashville.
Mesto napada, fotografija @MNPDNashville.

Maskirani napadač otvorio je vatru u crkvi u Nešvilu u nedelju. Ušavši tiho niz prolaz, počeo je da puca na vernike koji ništa nisu prethodno posumnjali. Najmanje jedna osoba je ubjena, a sedam drugih ranjeno, saopštile su vlasti.

Poslužitelj se suprotstavio napadaču, koji je verovatno upucao sebe tokom borbe pre nego što je bio uhapšen, saopštila je policija.

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je u nedelju uveče da je otvorio istragu o pucnjavi u Brnet kapeli Crkve Hristove.

Motiv napada nije bio odmah jasan. Pripadnici crkve rekli su istražiteljima da je osumnjičeni prisustvovao službi pre godinu ili dve, rekao je Don Aron, portparol nešvilske policije. Policija nije odmah komentarisala nekoliko bizarnih postova na Fejzbuk stranici osumnjičenog, napisanih u satima pre napada.

Napadač se povukao na parkih crkve, kako se verska služba završavala. Pucao je i ubio ženu koja je krenula ka svojim kolima, nakon čega je ušao kroz zadnji ulaz crkve sa dva pištolja u rokama i nastavo da puca, pogodivši šestoro ljudi, rekao je Aron.

Vlasti su identifikovale napadača kao Emanuela Kidega Samsona, starog 25 godina, iz Mrfisboroa, koji je u SAD došao iz Sudana 1996. godine i bio imao legalan boravak u Sjedinjenim Državama.

Nije jasno da li je povreda koju je sam sebi naneo u predelu grudi bila namerna, rekao je Aron.

Napadač je nekoliko sati kasnije otpušten iz Univerzitetske bolnice Vaderbilt, ali je ostao u policijskom pritvoru. Optužen je za ubistvo i pokušaj ubistva, navodi Aron.

Svedokinja Minerva Roza kaže da je poslužitelj bio "heroj".

"Bio je neverovatan", rekla je Roza, pripadnica crkve već osam godina. "Bez njega, mislim da je moglo biti gore".

Osumnjičeni nije rekao ništa, nakon što je počeo da puca. Dok se kretao dole kroz prolaz, priča Roza, pastor je počeo da viče "Bežite! Bežite! Pucnjava!"

Aron je nazvao poslužitelja, 22 godine starog Roberta Engla, "izvanredno hrabrim pojedincem".

Mesto na kome je napadač otvorio vatru na ljude u Brnet kapeli Crkve Hristove u Nešvilu, Tenesi, 24. septembra 2017.
Mesto na kome je napadač otvorio vatru na ljude u Brnet kapeli Crkve Hristove u Nešvilu, Tenesi, 24. septembra 2017.

Žena koja je ubijena na parkingu je identifikovana kao Melani Smit, 39, iz Smirne, Tenesi.

Napadač i šestoro drugih zbrinuti su zbog prostrelnih rana u obližnjoj bolnici, zajedno sa Englom, koji je bio udaren pištoljem, rekao je Aron.

XS
SM
MD
LG